Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Mežaparka būvlaukuma romance

PĀĻU DZINĒJS LĒKĀ. Gluži kā grupas Pērkons dziesmā ir Mežaparka Lielajā estrādē, kur no 2196 pāļiem vairāk nekā puse jau iedzīti zemē, debesīs sniedzas milzīgas smilšu kaudzes un rosās smagā tehnika un celtnieki © F64

Šobrīd Mežaparka Lielajā estrādē būvdarbi rit pilnā sparā: tiek rakta zeme, dzīti pāļi, notiek betonēšana. Rīgas dome ir pārliecināta, ka termiņi tiks ievēroti (tie esot pat apsteigti) un nākamā gada 18. jūnijā projekta pirmā kārta būs pabeigta, lai jau augustā sāktu otro, kuras projektēšana notiekot pilnā sparā.

Objektā strādā divas būvkompānijas - ReRe un LNK Industries. Kopumā tās plāno nodarbināt 250 cilvēku (šobrīd viņu ir 140), jo katru dienu darbu apjoms pieaug - jāizbūvē ne tikai konstrukcijas, bet arī inženiertīkli un ceļa posms, kuru smagā tehnika izmantot varēs jau šā gada septembrī, taču asfaltēts tas tiks tikai nākamgad, informēja pilnsabiedrības ReRe, LNK pārstāvis Valdis Koks. Nepilnu divu mēnešu laikā ir veikti visi sagatavošanās darbi un no 43 000 m³ zemes ir izrakti 32 000 m³, iebetonēti 510 m³, bet no 2196 pāļiem iedzīta vairāk nekā puse. Un to pabeigt celtnieki paredzējuši līdz 15. jūlijam, mediju pārstāvjiem skaidroja Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, uzsverot, ka pēc grafika to vajadzēja pagūt līdz 25. augustam, un tas ļaus ātrāk uzsākt metāla konstrukciju montāžu. Celtnieki centīšoties maksimāli daudz izdarīt jau šajā sezonā, lai mazāk darbu paliktu uz 2018. gadu. O. Burovs pauda pārliecību, ka nākamā gada 18. jūnijā pulksten 11 Lielās estrādes pirmās kārtas būvniecība būs pabeigta. Pēc Dziesmu un deju svētkiem pilsēta esot iecerējusi izmantot šo vietu līdz 15. augustam. «Tad taisām estrādi ciet un ķeramies klāt būvniecības otrajai kārtai - ne vēlāk kā 20. augustā sākam nojaukt veco celtni,» teica Īpašuma departamenta direktors. Konkurss uz būvniecību, visticamāk, tikšot sludināts pašās decembra beigās vai pirmajā janvāra dekādē. Protams, nevarot izslēgt konkursa rezultātu apstrīdēšanu, taču laika esot pietiekami, lai tiktu galā arī ar šiem šķēršļiem. Jaunā būve būšot gatava 2021. gada 4. maijā. Par otrās kārtas izmaksām gan neko komentēt nevarot, pirmās aplēses, iespējams, būšot gatavas septembrī, un tad Rīgas dome sākšot sarunas ar Finanšu un Kultūras ministrijām.

Arhitekts Austris Mailītis, kurš veic projekta autoruzraudzību, atzinīgi vērtē šobrīd padarīto. Viņam ik dienu esot svētku sajūta, redzot, kā darbi virzās uz priekšu, jo arhitektiem neesot nekā saviļņojošāka, kā brīdis, kad sākas būvniecība. Paralēli tam «pašā karstumā» topot arī otrās kārtas projekts, un tā prezentācija varētu būt ieraugāma septembrī. Līdz ar to viņiem abiem ar Juri Pogu «viss objekts jau tagad esot redzams kopplānā».

Dziesmu un deju svētku mākslinieciskās padomes pārstāvja Romāna Vanaga vērtējumā - «tas viss izskatās ļoti grandiozi». Viņš esot uzaudzis Mežaparkā un dziesmu svētkus vērojis no bērna kājas, apbrīnojot šīs vietas milzīgos izmērus. Tagad tā vēl vairāk paplašinājusies, lai gan, skatot šīs smilšu kaudzes, esot grūti iztēloties galaiznākumu. Žēl, protams, ka tribīnes līdz nākamajam gadam nepiedzīvos pārmaiņas, jo dziedātāji noteikti ir pelnījuši šo jauno būvi jau uz Latvijas simtgadi. Viņš tomēr cerot, ka koristiem, stāvot šeit un skatoties uz skatītāju daļu, liks justies daudz svarīgākiem.