Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Nacionāļi sola, ka Rīgas bērnudārzos runās tikai latviski

© Edmunds Brencis, F64 Photo Agency

Bērnudārzos un skolās audzēkņi mācību programmu apgūs tikai latviešu valodā, tajā ar prieku runās arī visi pašvaldības iestāžu un uzņēmumu darbinieki. Savukārt Uzvaras parkam nomazgās nepareizo asociāciju radīto kauna traipu. Šādu un vēl labāku Rīgu vēlētājiem sola Nacionālā apvienība.

Ceturtdien sākas desmit dienu termiņš, kurā pašvaldību vēlēšanās startēt gribošie Centrālajā vēlēšanu komisijā varēs iesniegt deputātu kandidātu sarakstus. Kopš pirmdienas Nacionālā apvienība ir pirmā no politiskajām organizācijām, kas iepazīstinājusi vēlētājus ar pilnu savu kandidātu sarakstu un programmu.

Uzticīgi principiem

«Nacionālā apvienība ir valsts mēroga politiskais spēks ar nemainīgiem ideāliem un vērtībām. Latvijas patriotiem tā ir droša izvēle,» - tā Nacionālo apvienību pieteica tās kandidāte uz Rīgas mēra amatu Baiba Broka.

Un patiešām, nemainīgās idejas un vērtības atspoguļojas arī organizācijas programmā. Apvienība jau ilgstoši uzstāj, ka valsts un pašvaldību finansētās mācību iestādēs jāstrādā tikai valsts valodā. Arī Māra Kučinska valdības koalīcijas sadarbības līgumā Nacionālā apvienība iekļāvusi savu īpašo viedokli, ka līdz 2018. gada 1. septembrim šajās mācību iestādēs jāsāk pāreja uz latviešu valodu. Zaļo un zemnieku savienība un Vienotība gan neizrāda sajūsmu par šādu iniciatīvu, par ko liecina atsevišķā viedokļa eksistence koalīcijas līgumā, taču sākumam Nacionālā apvienība gatava samierināties arī ar mazumiņu. Vēlēšanās Rīgā iegūstot pietiekami daudz mandātu, lai vadītu koalīciju, Nacionālā apvienība apņēmusies panākt, lai visos galvaspilsētas bērnudārzos skanētu tikai latviešu valoda.

B. Broka skaidro, ka šādi ar laiku izzustu nepieciešamība pašvaldībai uzturēt skolas, kurās darba valoda nav latviešu. Proti, pirmklasnieks, kas jau no bērnudārza pirmās grupiņas būs atradies latviskā vidē, bez problēmām spēs mācīties latviešu valodā arī skolā. Un jautājums par krievvalodīgajām skolām ar laiku izzudīs pats, jo visi skolēni ar laiku runās valsts valodā.

Valodas jautājumos Nacionālā apvienība kārtību ieviesīs arī pašā Rīgas domē un tās uzņēmumos. Domē tiks atjaunots Valsts valodas dienests, kā rezultātā «pašvaldības iestādēs un uzņēmumos cienīs un zinās valsts valodu», sola B. Broka.

Skaidros vēsturi

Aktualitāti apvienības programmā nav zaudējusi arī Uzvaras parka problemātika. Jau iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās un vēl pirms tām apvienības pārstāvji sprieduši par parkā esošā monumenta demontāžu.

Pērnajā vasarā Ārlietu ministrija atkārtoti norādīja, ka monumentu Uzvaras parkā aizsargā savulaik ar Krieviju noslēgts starpvalstu līgums. Šogad apvienība vairs neapspriež monumenta demontāžu, bet sola, ka izvietos tajā informatīvus materiālus, lai paskaidrotu parka apmeklētājiem tā nosaukuma izcelsmi. Šobrīd, pateicoties plašām svinībām ik pavasari, nostiprinājies stereotips, ka parks nosaukts par godu Sarkanās armijas uzvarai pār fašistisko Vāciju.

Patiesībā 20. gadsimta sākumā parka radītāji to nodēvēja par Pētera parku, par godu Krievijas caram Pēterim I, bet, Latvijai iegūstot neatkarību, par godu uzvarai pār bermontiešiem to nodēvēja par Uzvaras parku.

Džentlmeņa komplekts

Līdztekus Nacionālo apvienību definējošajiem programmas punktiem tajā neiztrūkst arī obligātais šā gada vēlēšanu minimums. Domē atjaunojot Revīzijas komisiju, apvienība galvaspilsētā izskaudīs korupciju. To veicinās arī tas, ka ikviena Nacionālās apvienības vadītās domes «lēmuma pamatā būs latviešu darba tikums, Rīgas dome rīkosies kā rūpīgs, gādīgs saimnieks». Sinerģijā ar labas korporatīvās pārvaldības principu ieviešanu Rīgas uzņēmumos tas palīdzēs nodrošināt, ka «pašvaldības uzņēmumu pakalpojumi būs savlaicīgi un kvalitatīvi».

Aizmirsts nav arī šā gada aktuālākais jautājums. Nacionālā apvienība sola samazināt nekustamā īpašuma nodokli un palielināt atlaides. Savukārt visiem skolotājiem atkal būs bezmaksas veselības apdrošināšana, kuru atcēla krīzes smagajos gados.

Trīs izbrāķē

Nacionālās apvienības triecienbrigādi (pieņemot, ka arī šajās vēlēšanās partija iegūs vismaz 12 no 30 Rīgas domes mandātiem), kuras vadībā vajadzēs pildīt vēlētājam dotos solījumus, pārsvarā veido jau esošie Rīgas domes deputāti. Tikai trīs esošie deputāti - Dace Kalniņa, Kārlis Dombrovskis un Andris Lācis - nav attaisnojuši cerības un atstāti aiz nosacītās svītras.

Viņu vietā saraksta daudzsološākajā galā nonākusi tiesību zinātņu maģistre, ārpustiesas parādu piedziņas speciāliste un apvienības valdes locekle Ginta Vilcāne, kas neveiksmīgi kandidēja 12. Saeimas vēlēšanās, bijušais Latvijas biatlonists Gundars Upenieks un 11. Saeimas deputāte, sociolingviste Vineta Poriņa.

Pieredze 11. Saeimā ņemta vērā, izraugoties vietu sarakstā jaunpienācējai Nacionālās apvienības rindās Elīnai Siliņai. Viņai ticis 13. kārtas numurs. 11. Saeimā viņa ienāca no Zatlera Reformu partijas, taču vēl pirms jaunā parlamenta pirmās sēdes viņa līdz ar pieciem partijas biedriem zatleriešus pameta, izveidojot Olšteina sešnieku.