Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas centra ielu kanalizācijas vadi – atjaunoti

IZODERĒ. Aizvadītajā nedēļā tika atjaunotas kanalizācijas caurules Rīgā, Brīvības ielā, pie Palmu ielas, esošajā nodilušajā un bojātajā caurulē ievelkot īpaši elastīga un izturīga materiāla zeķi. Tādējādi tiek pagarināts caurules kalpošanas laiks, nav jāuzlauž garš ielas posms un darbus var veikt arī naktīs, lai neaizkavētu satiksmi © F64

Pagājušā gada rudenī SIA Rīgas ūdens uzsāka kanalizācijas sistēmas oderēšanas darbus ar beztranšejas metodi divās Rīgas centrālajās maģistrālēs – Brīvības un Lāčplēša ielā. Tas ļāva strādāt bez ielas seguma uzlaušanas, kanalizācijas caurulēm ar karstu tvaiku pielīmējot polimēra zeķi – ar sintētiskiem sveķiem piesūcinātu mīksta un elastīga poliestera materiāla cauruli.

SIA Rīgas ūdens informē, ka Brīvības ielā no Juglas līdz pilsētas centram atjaunoti kanalizācijas vadi ar kopējo garumu 4655 metri, bet Lāčplēša ielā no Maskavas ielas līdz Krišjāņa Valdemāra ielai - 2184 metri. Veicot oderēšanas darbus, papildus ir sakārtoti pieslēgumi namiem, kā arī atjaunotas kanalizācijas akas. Abās ielās darbi lielākoties notika naktīs, lai neietekmētu transporta kustību sastrēgumstundās. Šādā veidā atjaunot kanalizācijas cauruļvadus ir ātrāk un efektīvāk, arī satiksme netiek būtiski un ilgstoši aizkavēta. Darbi ilgst vidēji diennakti vai divas katrā ielas posmā, tāpēc iedzīvotāju sadzīvi tas būtiski neietekmē.

Daudzi Latvijas galvaspilsētas kanalizācijas cauruļvadi dažādu faktoru (nekvalitatīva materiāla, vecuma, būvdarbu, transporta slodzes, ķīmiski agresīvu notekūdeņu) ietekmē ir bojāti, visbiežāk - ieplaisājuši. Pa plaisām cauruļvados nonāk gruntsūdeņi, kas palielina pārsūknējamo un attīrāmo notekūdeņu daudzumu, ieplūdina smiltis un var radīt cauruļvadu sabrukšanas draudus. Caurules ir ievietotas pat septiņu metru dziļumā, tāpēc, lai nevajadzētu uzlauzt garus ielu posmus un rakties dziļi zem ielas seguma, SIA Rīgas ūdens izmanto tā saukto polimēra zeķes ievietošanas tehnoloģiju. Jau esošā caurule tiek izmantota kā čaula, kurā ievieto ar sintētiskiem sveķiem piesūcinātu mīksta un elastīga poliestera materiāla cauruli. Mīksto šķiedras materiālu piepūšot, tas izplešas un piekļaujas esošās caurules sieniņām. Pēc tam iesūknē karstu tvaiku, līdz augstā temperatūrā materiāls sacietē. Atkarībā no caurules diametra odere var būt vienu līdz trīs centimetrus bieza, katram bojātajam kanalizācijas vada posmam oderi izgatavo atsevišķi. Darbu laikā izmanto karstu tvaiku, kas izdalās apkārtējā vidē, bet tas nav kaitīgs cilvēku veselībai. Tuvāko namu iedzīvotāji var just arī smaku, bet tā ir īslaicīga un nav nepanesama, un pirms darbu uzsākšanas kanalizācijas caurules skalo, lai mazinātu smaku.