Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Legionellu sērga. Ēkas pārvaldnieks neļauj veikt epidemioloģisku pārbaudi

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Atklātībā nonākusi informācija, ka Rīgā, Vesetas ielā 8, ēkas pārvaldnieks nav ļāvis veikt epidemioloģisku pārbaudi vairākas nedēļas, kaut gan slimnīca nekavējoties ziņojusi epidemiologiem par pacientu, kurš dzīvo iepriekšminētajā ēkā un nonācis medicīnas iestādē pēc saslimšanas ar legionelozi. Šāds gadījums ir vienīgais pēdējo gadu laikā, atzīst Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC). Ja tādas situācijas atkārtotos, tad tiktu meklēts risinājums, bet pašlaik epidemiologi neko izdarīt nevar – ja privātā īpašumā netiek ielaisti, tad ar varu iekļūt nedrīkst un nevar.

Lielākoties ēku pārvaldnieki un apsaimniekotāji neliek šķēršļus pārbaudēm, jo epidemiologiem post factum ir jānoskaidro, kur cilvēks varēja inficēties. Visbiežāk tas notiek daudzdzīvokļu namos, tāpēc speciālisti noņem ūdens paraugus ne tikai dzīvoklī, bet arī kopējā cirkulācijas sistēmā. Vesetas ielā 8 konstatēts, ka daudzdzīvokļu mājas ūdensapgādes tīklā ir savairojušās legionellas. Lai arī viens no ēkas iedzīvotājiem smagā stāvoklī nonāca slimnīcā, apsaimniekotājs nav brīdinājis iedzīvotājus un trīs nedēļas neļāvis SPKC speciālistiem piekļūt ēkas kopējiem tīkliem, informēja LTV raidījums Panorāma.

Epidemiologi legionellu izplatības riska faktorus un cēloni meklē tad, kad kāds jau ir saslimis, tālab Veselības ministrija ir izstrādājusi priekšlikumus Ministru kabineta noteikumos, kas regulē dzīvojamo māju sanitāro apkopi. Dzīvojamās mājas pārvaldītājam būs pienākums nodrošināt karstā ūdens temperatūru izdales vietā (tajā skaitā katrā dzīvoklī) ne zemāku par 55ºC karstajam ūdenim un zem 20 grādiem aukstajam ūdenim. Pārvaldītājam regulāri jāveic ēkas iekšējo ūdensvadu un siltummezglu apsekošana un novērtēšana, kā arī riska faktoru novēršana un, kad tas nepieciešams, nekavējoties jābrīdina mājas īpašnieki un tās iedzīvotāji, sniedzot informāciju par legionelozi un ieteikumus tās profilaksei, kā arī jāinformē par pasākumiem, kas tiks veikti, lai novērstu iedzīvotāju inficēšanās risku.

Šogad lielākā daļa no saslimšanas gadījumiem ar legionelozi konstatēti Rīgā, ar šo slimību Latvijā miruši trīs cilvēki.