Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Absurda teātris Mežaparka Lielajā estrādē

KUR IR, TUR RODAS. Par būvnieku spēlēm ap Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas projektu Neatkarīgā rakstīja februāra beigās. Tagad diviem uzņēmumiem, kas sūdzējās Iepirkumu uzraudzības birojā, pievienojies trešais © Publicitātes foto

Latvijas simtgadei veltītos dziesmu un deju svētkus var nākties rīkot vecajā Mežaparka Lielajā estrādē, kāda nu tā ir. Februāra beigās Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs Neatkarīgajai sacīja, ka vēl kāda būvnieku sūdzība var pārvilkt krustu šim projektam, proti, estrādes rekonstrukcijas pirmo posmu nepaspēs īstenot līdz 2018. gada vasarai.

Un vēl viena sūdzība Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) tiešām ir saņemta.

Ideālā variantā, ja garumā neiestieptos visas formalitātes, kas jāizdara pirms reālu būvdarbu uzsākšanas, Lielās estrādes pārbūve varētu notikt, kā iecerēts, un līdz 2018. gada 18. jūnijam to nodotu ekspluatācijā. Celtniekiem būtu 13 mēneši būvdarbiem un vēl divas nedēļas, lai objektu nodotu ekspluatācijā. Bet firmām, kas piedalās konkursos, ir likumīgas tiesības iesniegt sūdzības, un šajā gadījumā tā ir noticis. Par Mežaparka Lielās estrādes pārbūves iepirkuma konkursa nolikumu IUB tika adresētas SIA Lemminkainen Latvija un SIA Balt Trest sūdzības. IUB tika lūgts izvērtēt, vai pasūtītājs - Īpašuma departaments - nolikumu sagatavojis atbilstoši publisko iepirkumu likuma noteikumiem un vispārējiem tiesību principiem, un gadījumā, ja nolikums ir neatbilstošs, lūdz IUB uzdot Īpašuma departamentam veikt izmaiņas iepirkuma procedūras dokumentos vai arī uzdot izbeigt uzsākto iepirkuma procedūru. Īpašuma departaments mainīja abu minēto uzņēmumu iebildumus izraisījušo konkursa nolikuma punktu, kas pieprasīja likviditātes koeficientu vismaz +1 katram no apvienības dalībniekiem. Izmaiņas veiktas, pamatojoties uz Eiropas tiesu praksi, jo līdzīgos gadījumos sūdzības iesniedzējs ir uzvarējis. Aģentūra LETA ziņo, ka Balt Trest iesniegumā IUB pauda, ka konkursa nolikums ir sagatavots neatbilstoši tiesību aktiem, nepamatoti ierobežojot pretendenta tiesības piedalīties iepirkumā un nenodrošinot godīgu konkurenci, jo «satur nesamērīgas prasības».

Pēc tam, kad konkursa nolikumā tika mainīts šis punkts, sūdzību iesniedza cits uzņēmums - Bildberg. Par to, ka tika izmainīts nolikuma punkts. Tās esot būtiskas izmaiņas konkursa nolikumā, tāpēc uzņēmums lūdzis pagarināt konkursa termiņu vai sludināt jaunu konkursu.

O. Burovs informē, ka Rīgas domei līdz 17. martam IUB jāiesniedz savi komentāri. Ja IUB norādīs, ka jāsludina jauns konkurss, tad projekta īstenošana, visticamāk, nebūs iespējama līdz nākamā gada vasarai.