Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Būvnieki: Operas nams nebrūk, bet sabiedrisko ēku drošības situācija ir kritiska

© Romāns Kokšarovs/ f64 photo agency

Šorīt intervijā raidījumam "900 sekundes" Būvniecības valsts kontroles biroja direktors Pēteris Druķis atzina, ka Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) ēkas nams nebrūk, lai gan ir konstatēti vairāki fasādes bojājumi.

Druķis atzina, ka ir konstatēti vairāki LNOB ēkas fasādes bojājumi, tomēr pagaidām nav atrasti bojājumi ēkas nesošajās konstrukcijās, līdz ar to LNOB nav bīstama. Tomēr viņš atzina, ka puse no visā valstī esošajām sabiedriskajām ēkām ir ar bojājumiem un tām ir nepieciešami uzlabojumi.

''Mēs galvenokārt pārbaudām ēkas nesošās konstrukcijas, lai šī ēka nebūtu bīstama. Savukārt lielākais ēku ienaidnieks ir mitrums'' vēsta Druķis. Viņš arī pauž, ka šonedēļ sabiedrībai tiek sniegta detalizēta informācija par LNOB stāvokli. Turklāt jau šobrīd par vienu no atbildīgajām iestādēm par šīs ēkas stāvokli ir atzīta Rīgas pašvaldība.

''Sabiedriskajām ēkām būtu nepieciešami īpaši regulējumi, jo šobrīd tās tiek lietotas tā pat kā parastas dzīvojamās mājas. Par šīm ēkām īpašniekiem vajadzētu rūpēties, nevis nolaist tās līdz stāvoklim, kad krīt ķieģeļi,'' stāsta Druķis.

Viņš arī pauž, ka ir nepieciešams izstrādāt jaunu likumdošanu saistībā ar sabiedrisko ēku uzraudzību un būvdarbu veikšanu. Viņaprāt, būvdarbu jomā šobrīd neesot sakārtotības. Vairākos pārbaužu gadījumos pat ir bijusi nepieciešamība apturēt būvdarbus, jo tika atklāti vairāki nozīmīgi pārkāpumi.