Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Uzreiz pēc garantijas termiņa beigām Gaismas pilij maina flīzes

REMONTĒS. Jau uzreiz pēc Gaismas pils pieņemšanas ekspluatācijā granīta plāksnes rotāja balti kaļķa notecējumi ēkas sejas pusē. Tagad, precīzi pēc garantijas termiņa beigām, problēmas atklājušās Valguma ielas pusē, pateicoties nekvalitatīvi samaisītai un uzklātai javai. Taču nauda remonta veikšanai ir jāmeklē Kultūras ministrijai © Alise ŠULCA, f64, Photo Agency

Kultūras ministrija gatavojas apmaksāt granīta plākšņu nomaiņu Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas atbalsta sienās Valguma ielas pusē un iesegumā. Tas notiek uzreiz pēc garantijas termiņa beigām.

Atbalsta sienu un ieseguma granīta plākšņu nomaiņa izmaksās nepilnus 46 000 eiro (bez pievienotās vērtības nodokļa).

Granīta flīzes vietām ir atdalījušās no apšuvuma, un arī iesegumā, pa kuru ikdienā staigā un braukā, tās ir jāpielabo. Nebijis paredzēts, ka uz ieseguma plāksnēm būs tik liela slodze, Neatkarīgajai saka Kultūras ministrijas Investīciju un projektu nodaļas vadītājs Indriķis Builis. Starp plākšņu šuvēm pastiprināti izdalās mitrums un kalcija karbonāts, veidojot baltus notecējumus. Veikto darbu garantijas laiks beidzies 30. jūnijā. Tiek pieļauts, ka plāksnes piestiprinātas nekvalitatīvi, bet izrādās, ka šie darbi tiek uzskatīti par konstrukcijas maiņu un saskaņā ar Kultūras ministrijas un Nacionālās būvkompāniju apvienības parakstīto protokolu ir jāapmaksā ministrijai. Tagad flīžu stiprināšanai tiks mainīta konstrukcija - tās montēs uz vieglmetāla karkasa, ko stiprina pie betona pamatnes. I. Builis norāda - būvniekam to nevar likt darīt par savu naudu, būvnieks nav atbildīgs par nepareizi aprēķinātas slodzes dēļ bojātām flīzēm. Taču tā ir tikai viena darbu daļa. Otra ir pie atbalsta sienas piestiprinātās flīzes.

Par nekvalitatīvi piestiprinātām un notecējušām flīzēm netālu no bibliotēkas centrālās ieejas Neatkarīgā rakstīja pirms diviem gadiem, kad Gaismas pili tikko pieņēma ekspluatācijā: «Tagad Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas izskats būs atkarīgs no lēmuma, vai naudu atsevišķu ēkas un teritorijas apdares elementu tīrīšanai tērēs vairākas reizes gadā vai arī, pārmūrējot granīta plāksnes, būvnieku pieļautās kļūdas tiks novērstas ekspluatācijas laikā. Toties pēc tam nevajadzēs berzt un pucēt baltos notecējumus ik pēc pāris mēnešiem.» Jau tolaik Kultūras ministrijas nolīgtais eksperts inženierzinātņu doktors Juris Biršs, apskatot granīta ieklājumu vietas uz atbalsta sieniņām, rampas un cokoliem, norādīja, ka atklātās kļūdas nav būtiskas, taču lielam daudzumam plāksnīšu ieklājums nav tas labākais, ir jāpārstrādā. Naudas taupīšanas nolūkos projektā izmantoti pārāk vienkāršoti risinājumi un apdares darbi nav veikti kvalitatīvi. Granīts nevar elpot.

Šomēnes turpinās bibliotēkas ēkas jumta un fasādes tīrīšana, kā arī jumta seguma apstrāde ar speciālu līdzekli, kas izmaksās 117 694 eiro. Tīrīšana notiek pirmo reizi pēc ēkas uzbūvēšanas. Darbu veikšanai sākotnēji paredzēts piecu nedēļu termiņš.