Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Nokritušais balkons pārbiedē iedzīvotājus

NEGADĪJUMA VIETA. Dienu pēc balkona nobrukuma ēkā Patversmes ielā 22/2 par notikušo liecina aizsistas durvis un būvgružu čupiņa zem tā. Bet iedzīvotāju noskaņojums ir krasā pretstatā ar mānīgo kārtību © Arnis Kluinis

Negadījumā, kas Rīgā noticis, iespējams, patvaļīgas būvniecības dēļ, aizvadītajā nedēļas nogalē traumas guvuši divi vīrieši. Rīgas namu pārvaldnieks uzsācis izpēti, lai noskaidrotu notikušā apstākļus, taču jau tagad tiek norādīts uz pašu iedzīvotāju atbildību.

Par notikušo pārvaldnieka darbinieki uzzinājuši sestdien ap pulksten astoņiem vakarā, kad viņi izsaukti uz Patversmes ielā esošu daudzdzīvokļu namu. Tajā bija nobrucis otrā stāva dzīvokļa balkons, uz kura negadījuma brīdī atradās divi vīrieši, informē Rīgas namu pārvaldnieka pārstāve Santa Vaļuma.

Abi cietušie nogādāti slimnīcā, kur konstatēts, ka viens no vīriešiem salauzis kāju un guvis smadzeņu satricinājumu, bet otrs - mugurkaula traumu un smadzeņu satricinājumu.

Apsekojot notikuma vietu, pārvaldnieka speciālisti konstatējuši patvaļīgas būvniecības pazīmes uz dzīvokļa balkona. Tā horizontālo plātni klāja vairāk nekā piecu centimetru bieza asfaltbetona kārta, kas negatīvi ietekmēja balkona konstrukciju nestspēju, un, iespējams, radītās slodzes dēļ balkona konstrukcijas nobrukušas.

Pārvaldnieka darbinieki veikuši balkona durvju norobežošanu un teritorijas sakopšanu, bet mājas piesaistītās teritorijas posmi ir norobežoti ar signāllentēm. Taču pamata bažām, ka arī citu nama dzīvokļu balkoni draud sagrūt, nav. Tāpēc nama iemītniekiem ļauts palikt savos dzīvokļos.

Pašvaldības uzņēmums tuvākajā laikā vēl veiks tālākos notikušā izpētes darbus, novāks nokritušās balkona daļas un veiks citas nepieciešamās darbības, skaidro S. Vaļuma. Viņa norāda, ka tuvākajā laikā tiks sasaukta dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopsapulce, lai informētu par avārijas situāciju un lai kopīpašnieki varētu izvērtēt un lemt par tālākajām darbībām, kas saistītas ar ēkas turpmāko ekspluatāciju un tehnisko stāvokli.

Pārvaldnieka pārstāve norāda, ka mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas tāmes nepieciešamo remontdarbu kopsavilkumā 2016. gadam mājas dzīvokļu īpašnieku kopībai jau bija piedāvāts lemt par ēkas balkonu remontu un veidot šiem nepieciešamajiem remonta darbiem uzkrājumu. Tomēr dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums par remonta darbu veikšanu neesot saņemts.