Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pils aizslēgta, atslēgas atdotas

© NRA arhīvs

VEF Kultūras pils kopš šodienas ir tukša un klusa. Gatavojas rekonstrukcijai. Vakar kultūras iestādes mākslinieciskie kolektīvi simboliski iznesa no telpām tērpus un kostīmus, bet pils atslēgas tika nodotas būvniekiem.

Pili par apmēram 11 miljoniem eiro (ar pievienotās vērtības nodokli) atjaunos SIA Velve, plānots, ka darbi ilgs līdz nākamā gada 18. novembrim. Rīgas domes Īpašuma departaments ir parakstījis līgumu ar būvfirmu SIA Velve par VEF Kultūras pils pārbūves un renovācijas darbu veikšanu. Iecerēts, ka vairāk nekā sešus miljonus eiro varētu piesaistīt no Eiropas Savienības fondiem, taču pagaidām skaidrības par šo finansējumu nav. Starp citu, kolektīvi no VEF Kultūras pils atvadījās jau pirms pāris gadiem, kad gatavojās atstāt telpas rekonstrukcijas dēļ. Tomēr Rīgas pašvaldības sarunas ar Finanšu ministrijas ierēdņiem par finansējuma piešķiršanu aizņēma vairāk laika, nekā bija plānots, un, kā redzams, joprojām kavējas un nav sekmējušās ar pašvaldībai labvēlīgu rezultātu. Tomēr Rīgas dome ir apņēmusies darbus pabeigt neatkarīgi no tā, kāda būs Finanšu ministrijas ierēdņu rīcība.

Rīgas domes Īpašuma departamentā informē, ka VEF Kultūras pilī paredzēts atjaunot lielo skatītāju zāli ar 805 skatītāju vietām (18 no tām paredzētas cilvēkiem ar kustību traucējumiem) un mazo skatītāju zāli ar 100 vietām. Pagrabstāvā atjaunos tehniskās telpas, virtuves plānojumu mainīs atbilstoši Eiropas Savienības standartiem, ēkā ierīkos liftu. Pirmajā stāvā restaurēs zāli, vestibilu, halli, kāpņutelpas, kā arī fasādes kāpnes, kas ir kritiskā stāvoklī. Otrajā stāvā atjaunos tualešu telpas, muzeja un suvenīru zāles telpas, kā arī balkonus un kāpņutelpas. Trešajā stāvā tiks pārplānotas apmeklētāju tualetes, palielinot to skaitu. Tiks pārplānotas arī skaņu ierakstu telpas un rekonstruētas nodarbību telpas. Ilgi gaidīti uzlabojumi būs mākslinieku telpās. Mansarda stāvā izvietos kostīmu noliktavas, atjaunos jumta segumu un ierīkos papildu vēdināšanas sistēmu. VEF Kultūras pils ir lielākā Latvijas kultūras iestāde ar vairāk nekā 50 mākslinieciskajiem kolektīviem, studijām un interešu klubiem, kuros darbojas apmēram 3000 cilvēku - gan bērni, gan pusaudži un jaunieši, gan vidējās un vecākās paaudzes rīdzinieki.