Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Piemīlīgā Cūka atgriežas muzejā

DIVI VĪRI UN CŪKA. Granīta skulptūra Cūka atjaunotajā muzejā tika iestumta pirmā, bet atgriežas arī pārējie eksponāti, jo 4. maijā muzejs tiks atvērts apmeklētājiem © F64

Mēdz teikt, ka pārceļoties jaunā mājā pirmais jāielaiž kaķis, lai tas izstaigā visus stūrus un piejaucē mājas gariņu. Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) kaķa vietā vakar bija tēlnieka Teodora Zaļkalna granītā kaltā Cūka, apmeklētāju vismīlētākais un visvairāk aptaustītais un noglāstītais eksponāts.

Cūka kopš vakardienas atrodas muzeja ēkas trešajā stāvā. Uz atjaunoto muzeja ēku beidzot pārcelsies visi eksponāti, kas dažus gadus glabājās ārpus ierastajām telpām. To aizvešana uz pagaidu mājvietu sākās 2013. gada februārī. Darbiniekiem vajadzēja iepakot un no muzeja uz glabātavu aizvest apmēram 40 000 eksponātu. Neatkarīgā tikās ar LNMM direktori Māru Lāci pirms trim gadiem, kad pārcelšanās ritēja pilnā sparā. Tolaik M. Lāce stāstīja, ka ziemā «ar visiem milzīgajiem apkures rēķiniem ekspozīcijās temperatūra bija 14–15 grādu, savukārt vasarā, ja ārā bija 30 grādu, mums iekšā bija 35. Tā nebija normāla situācija». Direktore arī neslēpa, ka viņu reizēm pārņēmusi gandrīz vai bezcerība: «Pa brīdim likās, ka viss apstāsies un manas dzīves laikā te nekas nenotiks. Bet viss sakārtojās.»

Pēc rekonstrukcijas muzejs ir mūsdienu prasībām atbilstoši iekārtots, un salt vairs nevajadzēs. Nu tam ir septiņi stāvi, no kuriem divi atrodas pazemē. Iegūta jauna izstāžu zāle apakšzemē, kurā, kā solīts, pirmā izstāde būs veltīta mākslinieka Miervalža Poļa daiļradei. Muzeja vēsturiskajā ēkā izveidotas vēl divas jaunas zāles, terase uz jumta, lifti un arhīva telpas. Paredzēts, ka muzeja atklāšana notiks 4. maijā laukumā Esplanādes parka pusē. Atklāšanas dienā muzejs apmeklētājiem būs apskatāms bez maksas, bet, visticamāk, apmeklētāju plūsma tiks kontrolēta, jo interese būs liela. Par to muzeja darbinieki pārliecinājās pērnā gada decembrī, atverot rekonstruētās telpas apskatei. Tad ēkā nebija ne gleznu, ne citu eksponātu, bet trīs dienās skaistās telpas apskatīja apmēram 100 000 interesentu.

No 4. maija LNMM galvenā ēka būs atvērta apmeklētājiem sešas dienas nedēļā – otrdienās, trešdienās un ceturtdienās no pulksten 10 līdz 18, piektdienās no 10 līdz 20, sestdienās un svētdienās no 10 līdz 17. Pirmdienās muzejs būs slēgts.