Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Grausta vietā būvēs biroja ēku

GRAUSTA NOJAUKŠANA Brīvības ielā 78 a turpināsies līdz martam © F64

Tuvākajās dienās pilnībā tiks nojaukts grausts Rīgā, Brīvības ielā 78 a. Līdz martam teritoriju plānots atbrīvot no būvgružiem. Ēkas un zemes jaunais īpašnieks solījis atmaksāt demontāžas darbu izdevumus.

Piektdien Rīgas domes (RD) pārstāvji apsekoja vidi degradējošā objekta nojaukšanu Brīvības ielā 78 a, Bruņinieku un Brīvības ielas krustojumā. RD Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs informē, ka ēka ir neapdzīvota kopš padomju laikiem. 2014. gada septembrī RD pieņēma lēmumu par ēkas piespiedu nojaukšanu. Iepriekšējās grausta īpašnieks SIA Vg Beheer Latvia, neraugoties uz piemērotajiem administratīvajiem sodiem un paaugstināto nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), objektu nebija demontējis. Pēc RD lēmuma NĪN tika dubultots līdz 8346 eiro gadā.

Pagājušās nedēļas nogalē sākās ēkas fasādes nojaukšana, slēdzot gājēju ietvi Brīvības ielā. 13. februārī turpināsies objekta demontēšana Bruņinieku ielas pusē, ierobežojot gājēju kustību. Plānots, ka līdz martam teritorija būs atbrīvota no būvgružiem. Jaunais grausta īpašnieks Dins Kalniņš atmaksās RD izdevumus par ēkas nojaukšanu – 83 000 eiro. Kā sarunā ar RD priekšsēdētāja vietnieku Andri Ameriku un O. Burovu norādīja D. Kalniņš, plānots, ka nojauktā objekta vietā nākotnē varētu būt jauna divstāvu biroja ēka.

Grausts atrodas blakus Rīgas 22. vidusskolai, no kuras pavērās skats uz nolaisto ēku. RD apņēmusies skolas pagalmā ierīkot fizisko aktivitāšu laukumu. Paredzēts, ka tas no 1. septembra būs pieejams visiem apkaimes iedzīvotājiem. Vēl gan notiks sarunas par piekļūšanu sporta laukumam. Kompromisu meklēs kopā ar blakus mājas iedzīvotājiem vai grausta teritorijas īpašnieku.

Pašlaik Rīgā ir 328 grausti, no kuriem 11 pieder pilsētas pašvaldībai. 90% vidi degradējošie objekti ir privātpersonu īpašumā.