Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Jauno e-talonu rotā Katrīnas Vidneres zīmējums

NO VAKARDIENAS tirdzniecības vietās pakāpeniski nonāk jauna dizaina dzeltenais e-talons, uz kura attēlots Katrīnas zīmējums © F64

Katrīna Vidnere ir aktīva Rīgas internātvidusskolas bērniem ar dzirdes traucējumiem audzēkne – ar interesi līdzdarbojas mācību stundās, apmeklē vairākus interešu pulciņus, kā arī labprāt startē dažādos ārpusskolas konkursos. Vienā no tādiem uzvara rokā – viņas zīmējums izpelnījās vislielākās simpātijas Rīgas satiksmes e-talona zīmējumu konkursā. Tagad meitenes darbiņš rotā vienu miljonu dzelteno e-talonu.

2393 balsis

Bet ceļš līdz uzvarai sākās ar viesošanos Rīgas satiksmē: Rīgas internātvidusskolas bērni pērnā gada maijā apmeklēja uzņēmuma 7. autobusu parku – gida pavadībā apskatīja, kur un kā tiek remontēti un spodrināti autobusi, lai tie pirms došanās kārtējā reisā būtu teicamā stāvoklī. Pēc tam redzētie iespaidi pārtapa krāsainos zīmējumos par tēmu Moderns sabiedriskais transports. Bērni ļāvās brīvam fantāzijas lidojumam, kā rezultātā tika radīti vairāki darbiņi, par kuriem Rīgas satiksmes mājāslapā www.rigassatiksme.lv vienu mēnesi noritēja aktīva balsošana. Konkursā piedalījās astoņi darbi, par kuriem kopumā tika nobalsots 2393 reizes. Visvairāk – 1084 – mājaslapas apmeklētāji nobalsoja tieši par Katrīnas zīmējumu. Otro vietu, saņemot 418 balsis, ieguva Annas Lindas Koreņikas zīmējums, trešo – Romāna Bušmeņkova zīmējums, par kuru saņemtas 232 balsis.

Dubultpārsteigums

Neviltots prieks par Katrīnas panākumiem konkursā, protams, ir viņas mammai Lienei, turklāt viņa sākotnēji nemaz nav zinājusi, ka atvase piedalās šādā pasākumā. Katrīna esot dalījusies iespaidos par Rīgas satiksmē redzēto, stāstījusi, ka radījusi tur zīmējumu, bet par konkursu nekas nav bilsts, tāpēc tagad esot dubultpārsteigums, atklāj Katrīnas mamma. «Zīmēšana ir viens no Katrīnas izteiksmes veidiem, veids, kā viņa pauž savas emocijas. Zīmē viņa jau kopš bērnības. Ir aktīva arī skolas dzīvē. Ļoti patīk teātra pulciņš,» stāsta Katrīnas mamma.

Savukārt Rīgas internātvidusskolas bērniem ar dzirdes traucējumiem direktore Kristiāna Pauniņa stāsta, ka konkursa norisei un balsošanai sekoja visa skola – gan bērni, gan skolotāji, tika iesaistīti arī vecāki. «Mēs esam maza skola – pie mums mācās ap 70 bērnu, tāpēc mācību iestādē valda ģimeniskas attiecības – mēs rūpējamies, pieskatām, atbalstām cits citu. Sirds siltums, kas bērniem ir citam pret citu, skolā ir ļoti jūtams. To atzinuši ir daudzi. Konkurss palīdzēja stiprināt kopības izjūtu, prieks, ka tas noslēdzās ar tik jauku iznākumu,» gandarīta ir K. Pauniņa.

Viņa teic, ka mācību iestāde labprāt iesaistās dažādos konkursos un citās aktivitātēs, kur bērni var parādīt, apliecināt sevi, jo tādējādi iespējams gūt citādu pieredzi, līdz ar to arī iemācīties ko jaunu ārpus skolas sola. Direktore stāsta, ka bērni bija priecīgi par iespēju apciemot Rīgas satiksmi klātienē. «No sākuma tā bija izzinoša ekskursija, bet pēc tam pārtapa radošā nodarbē. Un māksla ir tā valoda, kurā mēs mākam ļoti labi izteikties,» piebilst K. Pauniņa.

Dizains mainās divas reizes gadā

Sumināšanas pasākumā tika sveikta ne tikai Katrīna, uzņēmums pasniedza dāvanu arī visai skolai – Andra Biedriņa un Edvīna Liepiņa grāmatu Rīgas sabiedriskais transports no 19. gs. vidus līdz mūsdienām, kas ir vēsturisks uzziņas materiāls par Rīgas pilsētas pasažieru transportu. Grāmatas tapšanas laikā no arhīvu, muzeju un privātajiem krājumiem izcelti līdz šim nepublicēti materiāli – būvniecības rasējumi, fotoattēli, pilsētas plāni, dažādas koncepcijas, kā arī nerealizētas idejas un projekti.

Šādu zīmējumu konkursu Rīgas satiksme organizē jau sesto gadu, kad jaunā e-talona veidola tapšanā aicina iesaistīties Rīgā dzīvojošos bērnus. Piemēram, 2014. gadā dzeltenā etalona dizainu zīmēja bērni no bērnu un jaunatnes centra Mīlgrāvis, un konkursa noslēgumā visvairāk balsu ieguva Anastasijas Volkovas zīmējums. Tāpat reizi gadā tirdzniecībā nonāk e-talons ar kādu fotogrāfiju uz tā, piemēram, kopš pērnā gada etalona tirdzniecības vietās ir pieejams dzeltenais etalons ar fotogrāfiju, kurā redzama Rīgas panorāma ar skatu uz Pārdaugavas debesskrāpju apbūvi.

Jāpiebilst, lai arī dzeltenais e-talons ieguvis jaunu dizainu, nav mainījušās tā funkcijas – etalonu iespējams papildināt ar biļetēm noteiktam braucienu skaitam, laika biļetēm un grupu biļetēm.  E-talonus iespējams iegādāties un papildināt vairāk nekā 400 biļešu tirdzniecības vietās – Rīgas satiksmes sabiedriskā transporta galapunktos, biļešu automātos un citās mazumtirdzniecības vietās.