Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Piešķirs 50 000 eiro pagaidu memoriāla izbūvei Zolitūdē

Pagaidu memoriāls tiks izveidots Priedaines ielā 20 © F64

Rīgas dome piešķirs 50 000 eiro pagaidu memoriāla izbūvei Zolitūdes traģēdijas vietā, Priedaines ielā 20, šodien lēma domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas deputāti.

Līdzekļus piešķirs no Rīgas domes rezerves fonda. Par pagaidu piemiņas vietas izbūvi ir atbildīgs Rīgas domes Īpašuma departaments.

Jau iepriekš departamenta lūgumu piešķirt līdzekļus šim mērķim atbalstīja domes Pilsētas īpašuma komiteja.

Kā ziņots, pagaidu piemiņas vietu Zolitūdes traģēdijas teritorijā par 41 322 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), būvēs AS "Būvuzņēmums restaurators", liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamais paziņojums par noslēgto līgumu.

Kompānija konkursā uzvarējusi kā vienīgais pretendents.

Biedrība "Zolitūde 21.11." ir izvēlējusies sabrukušā veikala "Maxima" vietā uzstādāmā pagaidu memoriāla risinājumu - simbolisku gaismas stabu, kas tiecas uz debesīm, ar izgaismotiem skaitļiem "21.11.2013.".

Pagaidu memoriāls tiks izvietots nogruvušā lielveikala teritorijā - tur, kur iepriekš atradās ieeja veikalā. Uz tā plānots izvietot tekstu: "2013.gada 21.novembrī šajā vietā, Priedaines ielā 20, sagrūstot lielveikalam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki un vairāki desmiti tika ievainoti. Rīgas pilsētas dome, pieminot Zolitūdes traģēdiju, ir izveidojusi pagaidu piemiņas vietu kā pirmo simbolisko soli tautas piemiņai uz mūžu." Tekstu plānots izvietot vismaz trīs valodās - latviešu, krievu un angļu.

Pagaidu memoriāls tiks izbūvēts līdz otrajai traģēdijas gadadienai 21.novembrī. Memoriāls stāvēs vismaz divus gadus - aptuveni tik ilgs laiks vajadzīgs, lai pašvaldība vienotos ar traģēdijas vietas atlikušās ēkas saimniekiem par īpašumu apmaiņu un pastāvīgas piemiņas vietas izveidi.

LETA jau ziņoja, ka 2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.