Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Stūra mājai ar atjaunotu fasādi grib piesaistīt investorus

Līdz šā gada decembrim nams Rīgā uz Brīvības un Stabu ielu stūra iegūs fasādi pelēku toņu gammā un jaunu skārda jumtu © F64

Stūra mājai jeb bijušajai LPSR Valsts drošības komitejas ēkai, ko dēvē arī par Tetera namu, drīzumā atjaunos fasādi un nomainīs jumtu, lai ne tikai atsvaidzinātu drūmo mājas izskatu, bet arī piesaistītu potenciālos investorus. Pašlaik viņi nekāro šo namu ar tās baigo pagātni iegādāties savā īpašumā.

Atjaunošanu Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) uzdevumā veiks a/s Būvuzņēmums Restaurators, un šim nolūkam no valsts atvēlēti 580 000 eiro. Darbu apjomā ir iekļauta arī skārda jumta nomaiņa, ievērojot pagājušā gadsimta klājuma tehnoloģisko stilistiku un autentisku izpildījumu, skaidro VNĪ pārstāvis Arnis Blodons, piebilstot, ka pašlaik jau izvieto sastatnes un veidos gājēju tuneli uz ietvēm gar ēku Brīvības ielā un vēlāk arī Stabu ielā, pieslēgs elektroapgādi un ūdens padevi, lai varētu veikt būvdarbus.

Viņš atgādina, ka Tetera nams, kas atrodas Rīgā, Brīvības un Stabu ielu krustojumā, ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa Rīgas vēsturiskais centrs teritorijā un ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis. Nams celts pagājušā gadsimta sākumā, 1912. gadā, pēc A. Vanaga projekta un ir nacionālā romantisma un jūgendstila apvienojuma paraugs. Sākotnēji tas veidots kā īres nams ar veikalu galeriju rindu pirmajā stāvā. Ritot laikam, fasāde ir cietusi no piesārņojuma un citiem ārējiem faktoriem, tādēļ tā jāatjauno. Darbus plānots pabeigt 2015. gada decembrī, un tiem ir nodrošināta būvuzņēmēja piecu gadu garantija.

Pirms darbu uzsākšanas ir notikusi Tetera nama fasādes apdares arhitektoniski mākslinieciskā izpēte. Nams iegūšot iespējami oriģinālu pagājušā gadsimta sākuma izskatu un stilu. Fasādes krāsu pase izstrādāta, pamatojoties uz ēkas apdares apsekošanas rezultātiem un vēsturiskajiem materiāliem, un tā būs ieturēta pelēkā toņkārtā, ko papildinās baltas detaļas. Iekšdarbi gan nav plānoti, jo nav zināms, kas šajā namā būs turpmāk. Ja tam atradīsies īpašnieks, tad tas varēs pārveidot telpas pēc saviem ieskatiem un vajadzībām, piemēram, izveidojot viesnīcu. VNĪ cer, ka atjaunotā mājas seja piesaistīs uzņēmējus. Noplukusī fasāde kopā ar nama drūmo vēsturi šobrīd tikai atbaida potenciālos īpašniekus. Bet turēt māju pustukšu nav rentabli, jo tagad izmanto tās pirmo stāvu un pagrabus, kur ir apskatāma Okupācijas muzeja veidota ekspozīcija par VDK darbību Latvijā. Tā iekārtota pērn, un nolemts to saglabāt arī šogad. Tās darbībai VNĪ ir nodrošinājuši pagaidu apkuri. No 13. februāra, kad Stūra māja atkal vēra durvis, līdz jūnija beigām bezmaksas izstādi apskatījuši 14 265 apmeklētāji (no viņiem 1138 – Muzeja naktī) un ekskursijas gida pavadībā – 9155 cilvēki, informē Okupācijas muzeja direktors Gunārs Nāgels, piebilstot, ka šajā statistikā nav ietverti vēstnieki, ministri un citas oficiālas amatpersonas.

Kultūras ministrija (KM), vaicāta par ēkas nākotni, atbild, ka paredzējusi Stūra mājas ekspozīciju ļaut apskatīt arī nākamgad. «Šobrīd ir noslēgts līdzdarbības līgums ar KM par valsts pārvaldes uzdevumu veikšanu kultūras jomā, nodrošinot izstādes publisku pieejamību,» teic KM pārstāve Baiba Kauliņa. Kas notiks pēc 2017. gada – ziņu nav.