Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Zolitūdes traģēdijas vietā plāno piemiņas vietu

© F64

Sarunas par zemesgabalu Zolitūdes traģēdijas vietā ir izkustējušās no ilgstoša nulles punkta, jo abas zemesgabala īpašnieces Rīgā, Priedaines ielā 20 – SIA Homburg Zolitude un SIA Tineo – ir piekritušas izskatīt nekustamo īpašumu maiņas iespēju.

Vēl pirms mēneša SIA Homburg Zolitūde gan nesniedza precīzu atbildi, ko plānots darīt ar uzbūvēto daudzdzīvokļu namu. Tagad abi uzņēmumi ar 10 dienu intervālu pašvaldībai apliecinājuši, ka piekrīt izskatīt nekustamo īpašumu maiņas iespēju. Vakar Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejā tika nolemts sākt nepieciešamos darbus, lai maiņas ceļā zemesgabalu Zolitūdes traģēdijas vietā iegūtu pašvaldības īpašumā. Maiņā tiks piedāvāts līdzvērtīgs zemesgabals, taču ēka Priedaines ielā 20 būs jānojauc. Pašvaldība pieņems tikai pavisam tīru zemesgabalu.

Līdz šim Rīgas pašvaldība ir izdarījusi ļoti daudz, lai panāktu labvēlīgu šīs ēkas nojaukšanu. Apelēšana pie ētiskiem apsvērumiem, šķiet, rezultātu nedeva. Pēc tam tika saņemts SIA Commodo veikts tehniskais atzinums, kurā teikts, ka daudzstāvu ēkas kopējais nolietojums ir 70 procentu un būve atzīstama par A klases graustu. Tas nozīmē, ka ekspluatācijas laikā ar konkrētu lietojuma slodzi pastāv ēkas iegrimšanas risks. Pašvaldība arī nolēma augustā izskatīt iespēju piemērot paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi. Ja tā notiktu, tad īpašniekiem nāktos ēku sakārtot vai nojaukt, jo nebūtu izdevīgi maksāt lielu naudu par neko. Dzīvot šādā ēkā nedrīkst, bet tās savešana kārtībā izmaksātu jaunus miljonus. Lēta nebūs arī nojaukšana.

Tagad turpmākā notikumu attīstība ir atkarīga no abiem īpašniekiem. Ja tie piekritīs apmaiņas darījumam, pašvaldībai būs iespēja mainīt zonējumu traģēdijas teritorijai. Tad tā vairs nebūs privāta zeme, bet gan pašvaldības īpašums. Apbūve tajā netiktu plānota, Rīgas dome to vēlas noteikt par dabas jeb zaļo teritoriju, kurā varētu izveidot parku vai skvēru ar piemiņas vietu Zolitūdes traģēdijas upuriem.

Nekustamais īpašums Priedaines ielā 20 sastāv no zemesgabala 10 365 kvadrātmetru platībā, daudzstāvu dzīvojamās ēkas un tirdzniecības centra. Tirdzniecības centra vairs nav, tas sagruva 2013. gada 21. novembrī. Zem ēkas drupām dzīvību zaudēja 54 cilvēki.

Zolitūdes iedzīvotājiem ir dažādi viedokļi par to, vai nelaimes vietā vajadzētu iekārtot piemiņas vietu un kādai tai jābūt. Vieni iebilst, jo negrib katru dienu acu priekšā redzēt atgādinājumu par cietušajiem un bojāgājušajiem, otri uzskata, ka piemiņas vietai ir jābūt. Pašvaldība līdz šim neuzsāka diskusijas vai iedzīvotāju viedokļu apkopošanu, jo vajadzēja panākt vienošanos ar zemesgabala un ēkas īpašniekiem. Tikai pēc tam ir iespējams runāt par piemiņas vietas izveidi.