Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Dzemdību namā – pašnāvnieki un piedzīvojumu meklētāji

Dzemdību nams šeit nesanāca, bet būves īpašniece SIA Arčers plāno šajā ēkā atvērt medicīnas vai sociālās aprūpes iestādi © F64

Viens no pagājušā gadsimta 80. gados tā arī neuzbūvētajiem Gaiļezera slimnīcas korpusiem Mežciemā joprojām uzskatāms par iekonservētu jaunbūvi. Kādreiz tur bija plānots uzbūvēt Rīgas 2. dzemdību namu, taču, kamēr plānoja, tikmēr pienāca laiks, kad zuda nepieciešamība pēc šādas medicīnas iestādes. Īpašumu ir iegādājusies SIA Arčers, un notiek pārrunas par ēkas funkcijām.

Laiku pa laikam nepabeigtā dzemdību nama būve tiek piesaukta saistībā ar kārtējo nelaimes gadījumu. Arī maijā kāds 16 gadus vecs puisis kopā ar draugiem dauzījies pa pamestās ēkas stāviem, līdz nokritis no vairāku metru augstuma. Viņš ar muguras skriemeļu, iegurņa kaula un kājas lūzumiem nogādāts slimnīcā. 2011. gadā līdzīgu lidojumu veicis kāds 18 gadus vecs jaunietis, kurš nokritis no 8. stāva. Šahtā viņš nogulējis sešas stundas, līdz cietušo atraduši mediķi. Savukārt vietējā iedzīvotāja stāsta, ka, spriežot pēc policijas vizītēm un jautājumiem, nepabeigto korpusu izmantojuši arī pašnāvnieki.

Internetā dažādos blogos un mājaslapās to lietotāji nemaz neslēpj savus piedzīvojumus Gaiļezera jaunbūvē pat vairāku gadu garumā. Piemēram, kāds Ropsiitis raksta (saglabāta oriģinālā rakstība): «Šodien mazliet paložņājām pa pamesto Gaiļezera bērnu slimnīcu. Patiesībā nebija tik interesanti jo tur viss jau ir izvākts. Uzkāpām uz jumta un forši papļāpājām pa dzīvi un iedzērām alu. Smieklīgi bija skatīties kā mans draugs kuram ir paniskas bailes no augstuma 40 minūtes centās nokāpt pa trepītēm kas veda uz jumtu. Man šķiet smējies līdz asarām nebiju tik ļoti sen.» Citi dalās pieredzē, kā vislabāk iekļūt iekonservētajā ēkā. Arī slēpņotāji, visvairāk jau brīvdienās, ir iecienījuši šo objektu. Tātad kaut kā tajā iespējams iekļūt.

Objekts Hipokrāta ielā 2 iekļauts arī Rīgas domes Īpašuma departamenta izveidotajā vidi degradējošo būvju sarakstā ar norādi, ka tā statuss ir izvērtējams. Tātad paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa likme vēl netiek noteikta. Īpašuma departamentā saka – ir zināms, ka īpašums ir iekonservēts un ka par spīti tam objektā laiku pa laikam iekļūst nepiederošas personas. SIA Arčers sabiedrisko attiecību speciāliste Vita Noriņa uzsver, ka šī būve nav uzskatāma par graustu, bet par iekonservētu jaunbūvi. Saskaņā ar Rīgas domes noteikumu prasībām ir veikti visi pasākumi, lai nepiederošas personas nevarētu iekļūt ēkā – noslēgtas šahtas, logi, ieejas mezgli. Taču diennakts apsardzi nevar nodrošināt. Uzņēmuma darbinieki šo objektu iespēju robežās apseko un salabo vai atjauno sabojāto, piemēram, metāla restes. Neesot noslēpums, ka tur uzturas bezpajumtnieki, skolu jaunatne un slēpņotāji, kuri tur meklē paslēptos priekšmetus.

V. Noriņa informē, ka SIA Arčers šo īpašumu iegādājās, lai uzbūvētu ēku medicīnas vai sociālās aprūpes iestādes vajadzībām, piemēram, pansionātam, sociālajai mājai. Pabeidzot būvniecību, uzņēmums vēlas piesaistīt attiecīgās jomas operatoru, proti, kādu, kurš ir gatavs nodrošināt pakalpojumus. Ir notikušas vairākas sarunas, interesenti bijuši no ārzemēm. Tomēr aizvien tiek meklēts operators, kurš būtu gatavs šajā objektā strādāt.