Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā plānots aizliegt celtniecības sieta izmantošanu

© F64

Tiem īpašniekiem, kuri savas ēkas neremontē, bet ilgstoši noslēpj aiz dažādas krāsas aizsargsietiem, itin drīz var nākties rosīties krietni nadzīgāk. Rīgā plānots pakāpeniski aizliegt celtniecības sieta jeb aizsargsieta izmantošanu.

Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs par šādu pašvaldības iniciatīvu ir brīdinājis jau pirms vairākiem mēnešiem. Tagad departaments plāno grozīt Rīgas domes saistošos noteikumus par būvju uzturēšanu, aizliedzot vidi degradējošu būvju īpašniekiem turpmāk kā risinājumu īpašumu sakārtošanā izmantot vizuāli nepievilcīgo aizsargsietu. Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs saka: «Vienas dienas laikā nekas nenotiks. Tāpēc saistošajos noteikumos, visticamāk, būs noteikts pārejas periods līdz 2017. gada septembrim. Kāpēc līdz septembrim? Saprotam, ka vislabākais laiks remontam ir vasara. Divu, trīs vasaru laikā īpašniekiem vajadzētu sakārtot savu ēku fasādes. Ja to neizdarīs, tad būs jāmaksā paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa likme par visu ēku kopumā.»

Uz šādu iniciatīvu pašvaldību pamudinājusi pēdējo gadu tendence – uzkrītoši daudz māju tiekot apvilktas ar aizsargsietu un ilgstoši tādā paskatā un stāvoklī atstātas, nevis remontētas. Skaidrs, ka īpašnieks tādā veidā vēlas ietaupīt, bet īpašums tikmēr turpina bojāties. O. Burovs atgādina par lepnākās Rīgas ielas spožumu un postu, kur no ēkas Alberta ielā 6 uz ietves nogāzās sadrupis balkons un nekāds aizsargsiets tam nebija šķērslis.

O. Burovs piebilst, ka pirms grozījumu izstrādes paredzēts apspriesties ar citu pilsētu pašvaldību pārstāvjiem un iedzīvotājiem, lai uzzinātu viņu vērtējumu un viedokļus. Ja pašvaldības iniciatīva saņems zaļo gaismu, tad grozīšanas process varētu ilgt aptuveni divus mēnešus.

VIEDOKLIS

Oļegs Burovs, Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors:

– Daudzas VAS Valsts nekustamie īpašumi pārziņā esošās mājas ir apvilktas ar sietu, arī prezidentu māja pašā Rīgas centrā. Tas ir kauns! Pašvaldībai šādu ēku gandrīz nav, bet tās, kuras pašlaik ir apvilktas ar sietu, divu vasaru laikā tiks sakārtotas. Saprotu, ka daudzi šiem grozījumiem varētu pretoties, bet padomāsim: kad cilvēks satraumējas, ja brūci neapstrādā, bet tikai uzlīmē plāksteri, no tā labāk nekļūst. Tāpat ir arī ar māju. Nereti pie mums uztraucas par zaļajiem cilvēciņiem, bet zaļais siets ir bīstamāks. Tas nozīmē, ka īpašnieks nesakārto mājas fasādi, bet piestiprina sietu, un bieži vien tas kalpo kā zvejnieka tīkls, kuram ir jāuzķer viss, kas krīt no fasādes. Kad ļoti daudz sietā sagāžas, tas plīst un viss saturs nobirst uz ietves, uz ielas. Paveicas, ja netrāpa cilvēkiem.