Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

NEIZPRATNE: Suns autobusā brauc kā pasažieris

© F64

Iekāpjot 16. maršruta autobusā, rīdziniece Inese ieraudzīja, ka pasažieru sēdvietās cienīgi sēž dāma ar sunīti. Vispār jau krietna izmēra suni. Turklāt katrs ieņēmis savu vietu.

Suns pa ceļam līdz sabiedriskajam transportam acīmredzot bija paguvis izvazāties pa dubļiem un kuplā un netīrā spalva jau sasmērējusi sēdekļa audumu. Kad dāma ar sunīti izkāpa, nākamajā pieturā suņa noķēpātajā sēdvietā apsēdās jauns vīrietis gaišās biksēs.

Inese novērojusi, ka šajā maršrutā brauc ne viens vien dzīvniekmīlis, bet lielākoties tie ir cilvēki ar piņģerota izmēra sunīšiem, kurus pārvadā speciālās somās. Suņi Rīgas sabiedriskajā transportā nav retums, un, pat ja saimnieks tos regulē ar saiti, ļoti daudzi uzskata, ka neliela auguma šunelim, piemēram, basetam, uzpurnis nav nepieciešams. Tāds pasažieris šajā trešdienā izvēlās no 38. maršruta autobusa. Kopā ar savu saimnieci, protams.

Rīgas domes sabiedriskās kārtības noteikumi paredz, ka sabiedriskajā transportā atļauts pārvadāt ne vairāk par diviem suņiem, turot tos īsā pavadā, vai mājas dzīvniekus, ja tos pārvadā piemērotā somā, konteinerā vai būrī. Vecajos noteikumos gan bija konkrēti rakstīts, ka suns nedrīkst sēdēt uz sēdekļa un tam jābūt ar uzpurni, bet tagad izlasāma tikai piebilde, ka suni atļauts pārvadāt, ievērojot normatīvo aktu nosacījumus par suņa pārvadāšanu sabiedriskajā transportlīdzeklī. Tas nenozīmē, ka autobusā, tramvajā vai trolejbusā katrs suņa īpašnieks savu mīluli var pārvadāt bez uzpurņa, apsēdināt uz sēdekļa sev līdzās vai atļaut kārtīgi izskrieties pa salonu.

Ir Ministru kabineta Dzīvnieku pārvadāšanas noteikumi (Nr. 322), kuros teikts, ka, pārvadājot mājas (istabas) dzīvniekus Latvijas Republikas teritorijā, transportlīdzeklī ir līdzi jābūt Pārtikas un veterinārā dienesta pilnvarota praktizējoša veterinārārsta izsniegtai vakcinācijas apliecībai vai mājas (istabas) dzīvnieka pasei. Pārvadājot mājas (istabas) dzīvniekus sabiedriskajā transportlīdzeklī, sunim jābūt ar uzpurni, viņš jātur pavadā, bet, pārvadājot bez uzpurņa – dzīvniekam jāatrodas pārvadāšanai piemērotā somā, konteinerā vai būrī. Turklāt dzīvnieku transportlīdzeklī nedrīkst atstāt bez uzraudzības, ja tas var apdraudēt dzīvnieka veselību vai dzīvību.

Uzņēmuma Rīgas satiksme preses sekretārs Viktors Zaķis saka – sabiedriskais transports ir sabiedriska vieta, tāpat kā, piemēram, parks, tāpēc noteikumi ir visiem vienādi. Kontrolieri par dzīvnieku pārvadāšanas pārkāpumiem soda. Jāatgādina portālā TVNET pirms dažiem gadiem aprakstītās mūziķes Jolantas Strikaites nedienas, kad viņa sabiedriskajā transportā veda divus klēpja sunīšus un izpelnījās sodu – par katru šuneli 15 latus, jo līdzi nebija suņu vakcinācijas pases.

V. Zaķis atzīst, ka audzināt ar sodiem vien arī nav izeja. Pārkāpumi ir suņu saimnieku ētikas jautājums, jo nevar uzrakstīt noteikumus visām suņu šķirnēm un visiem gadījumiem. Viņš piebilst – ja transporta līdzeklis strauji bremzē, kurš var garantēt, ka pat mazizmēra šunelis neiekamps kājā kādam no līdzās esošajiem? Aiz bailēm vien.

Kā rīkoties, ja sabiedriskajā transportā kāds pārvadā suni bez uzpurņa, bez saites vai apsēdina pasažieriem domātā sēdvietā? V. Zaķis aicina citus sabiedriskā transporta lietotājus būt aktīvākiem un aizrādīt dzīvnieka pārvadātājam. Ja ne, var vērsties pie vadītāja, kurš sazināsies ar dispečeru, jo, iespējams, galapunktā sasmērēto sēdekli vajadzēs iztīrīt. Vai arī zvanīt policijai uz tālruni 110. V. Zaķis uzsver, ka transportlīdzekļa vadītājam nav jārisina situācija salonā, tāpēc nevajag gaidīt, ka viņš dzīvnieku un tā saimnieku izsēdinās.