Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā būvēs lielāko biokurināmā katlumāju

© f64

Ja nākamā gada beigās tiks uzsākta Latvijā lielākās biokurināmā katlumājas celtniecība, tad tā varētu sākt darboties trīs gadu laikā. Rīdzinieki tad iegūs par 1 līdz 5 procentiem lētāku siltumenerģijas tarifu.

A/s Rīgas siltums (RS) un SIA Enerģijas risinājumi dibina kopuzņēmumu SIA Rīgas BioEnerģija biokurināmā katlumājas celtniecībai. Šobrīd kopuzņēmuma dibināšanai nepieciešamie dokumenti iesniegti Uzņēmumu reģistrā. Plānotās investīcijas varētu sasniegt 45 miljonus eiro. Tās ir aptuvenas aplēses, saka RS Informācijas daļas vadītāja Linda Rence. Līdzekļus plānots piesaistīt no uzņēmuma dibinātājiem, bankām un Eiropas fondiem. Pašlaik tiek izvērtēta labākā būvniecības vieta.

L. Rence norāda, ka RS jau ir prakse ar biokurināmā katlumājām – tādas ir gan Daugavgrīvā un Vecmīlgrāvī, gan nesen modernizētas Ziepniekkalnā un Zasulaukā. Jaunā katlumāja būs lielākā Latvijā, tās jauda plānota līdz 100 megavatiem. Piemēram, Zasulaukā un Ziepniekkalnā biokurināmā katlumājām jauda ir no 20 līdz 22 megavatiem. Šie abi projekti tika realizēti, piesaistot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumu. 

SIA Rīgas BioEnerģija uzdevums būs organizēt izpētes un skiču projektu izstrādi, izvērtēt tās dislokācijas vietu un prognozēt šķeldas katlumājas ekonomiski pamatotu jaudu. Kopuzņēmuma dibināšana samazinās RS biznesa un finanšu riskus, tos sadalot, kā arī ļaus RS saglabāt neatkarīga operatora pozīcijas.

Jaunā uzņēmuma īpašuma daļas sadalās vienlīdzīgi starp abiem īpašniekiem: RS – 50% un SIA Enerģijas risinājumi – 50%. Iecerēts, ka nākotnē varētu piesaistīt vēl vienu partneri, kas iegūtu 20% kapitāldaļu.

Arī SIA Enerģijas risinājumi nav mazpazīstams uzņēmums, norāda RS. Tas nodarbojas ar siltumapgādes uzņēmumu pārvaldību un apsaimniekošanu. Uzņēmums apvieno komandu ar vairāk nekā 10 gadu pieredzi nozarē, un šīs grupas uzņēmumi pārvalda a/s Valmieras enerģija, SIA Cēsu siltumtīkli, tiem pieder 10% kapitāldaļas SIA Liepājas enerģija.