Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Iedzīvotāji asi kritizē Vecrīgas viesnīcas projektu

© publicitātes foto

Nav «asa nepieciešamība» būvēt viesnīcas ēku Rīgas vecpilsētā, Grēcinieku ielā 25, uzskata arhitekts Jānis Krastiņš. Viņš atzīst, ka pašam būtisku iebildumu pret iecerētās ēkas augstumu, platumu vai garumu nav, toties pret septiņu stāvu nama fasādes aplikatīvo un haotisko apdari – gan.

«Arhitektūra ir nepamatota un nesaprotama,» saka arhitekts par SIA Arhis Arhitekti izstrādāto ēkas vizualizāciju. Līdz nākamajai pirmdienai iedzīvotāji var izteikt viedokli tikai un vienīgi par plānoto ēkas funkciju.

Daudzi no Rīgas pilsētas būvvaldes mājaslapā izlasāmo komentāru autoriem izteikušies līdzīgi kā arhitekts Krastiņš – Vecrīgā tādai būvei nav vietas. Vieni bijuši emocionālāki (nosaucot to par kluci), citi aprobežojušies ar strupu argumentu nepatīk, un ir skaidrs, ka no nespeciālistiem nevajag prasīt profesionālu viedokli, bet tieši tāpēc arhitektu skaidrojums šai būvniecības iecerei būtu vietā un laikā. Lai gan ir arī pamatoti viedokļi. Piemēram, Maima Grīnberga raksta: «1. objekts pasliktina Vecrīgas panorāmu skatu punktos no Akmens tilta, 2. objekts pasliktina skatu perspektīvas pa apkārtējām ielām un tuvākajiem laukumiem, 3. objekta mērogs un raksturs pasliktina plašākas sabiedrības iespējas uztvert autentisko Vecrīgas arhitektūru Grēcinieku ielā, kā arī skatu punktos uz un no Pēterbaznīcas, 4. viesnīca pasliktina publiskās ārtelpas izmantošanas iespējas, zaļumu un zaļo zonu sistēmu Vecrīgā.»

Par plānoto apbūvi Grēcinieku ielā 25 J. Krastiņš saka: «Ja vēsturiskā zemes gabala robežās ēkas vairs nav, tad šī teritorija jau izveido nosacītu laukumu. Asa nepieciešamība to apbūvēt nav.» Runājot par nama arhitektūru, viņš kļūst nesaudzīgāks: «Kā ornaments fasādē uzlipināta aplikatīva, haotiska apdare, kas nesader ar Vecrīgas apbūves mērogu. Šis nav kontrasts, tā ir nesaderība!» Viņš piekrīt, ka vajadzīgs izskaidrojums, lai arī tauta saprastu, kāpēc viesnīcas arhitektūra ir tieši tāda. Vakar, kad zvanīja arhitektam Andrim Kronbergam, kura birojs šo projektu veidojis, tālruni viņš necēla.

Toties Rīgas pilsētas būvvalde uzsver, ka būvniecības ieceres vizuālais risinājums tika izvēlēts atklāta arhitektūras metu konkursa ietvaros un ir Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes atbalstīts. Projekts padomē skatīts pirms sešiem gadiem, bet šogad augustā tas vēlreiz celts saulītē formāla iemesla dēļ – tā kā projekts saskaņots pietiekami tālajā 2008. gadā, tad laika gaitā nolemts mainīt ēkas funkciju – tā būs viesnīca, bet būvapjoms un arhitektūras principi tiks saglabāti. Tāpēc izskatāmais jautājums bija vien par to, vai rīkojams atkārtots konkurss. Padomes dalībnieki izlēma, ka ne. Tālab formāli, protams, nav nozīme faktam, ka padomes priekšsēdētājs ir arhitekts Kronbergs, kurš vadīja šo padomes sēdi.

Būvvalde vēlreiz atgādina, ka būvniecības publiskās apspriešanas laikā līdz 20. oktobrim ikviens interesents ir aicināts izteikt viedokli par plānoto ēkas funkciju, proti, tikai par to, kādā veidā šajā teritorijā paredzētā viesnīcas ēka, kas pildīs publiskas ēkas funkcijas, varētu ietekmēt tuvumā dzīvojošo vai strādājošo cilvēku komfortu.