Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Maximas traģēdijas vietu iekonservē

© f64

Sabrukušā veikala Maxima drupu vietā tiek būvēts pārsegums, kas Zolitūdes iedzīvotājos izraisījis dažādas emocijas – no neizpratnes līdz sašutumam. Viņi vaicā: vai tad 54 bojāgājušo cilvēku piemiņas vieta vairs netiks iekārtota, ja reiz tur būvē tādu kā jumtiņu?

Līdz 1. oktobrim SIA Homburg Zolitūde ir uzdots pabeigt konservācijas darbus Priedaines ielā 20, kur pagājušā gada nogalē sabruka veikala Maxima griesti, zem gruvešiem nonāvējot 54 cilvēkus. Plašajā laukumā ilgstoši rēgojās pārpalikušas veikala konstrukcijas un tikai nesen, pēc diviem izmeklēšanas eksperimentiem, drupas atļāva nojaukt. Plānots, ka rīt traģēdijas vietu apskatīs Rīgas domes pārstāvji, lai pārliecinātos, vai projekta attīstītāja SIA Homburg Zolitūde ir pabeigusi uzdotos darbus. Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāve Ilze Žūka norāda, ka Priedaines ielā 20 ir atstātas veikala pamata plātnes un pēc ekspertīzes slēdziena saņemšanas «skatīsies, ko ar tām darīt». «Pašlaik nosedz [no veikala ēkas atlikušos] pamatus. Pagrabstāva pārseguma konservācijas ietvaros tiek veidots tas nosegums, ko redzam,» viņa vakar sacīja Neatkarīgajai. I. Žūka uzsver, ka nekāda jauna būvniecība traģēdijas vietā nav sākta. Konservācija ir nepieciešama, jo vēl jāsagaida neatkarīgas ekspertīzes slēdziens, lai konstatētu, kas darāms ar daudzstāvu dzīvojamo ēku. Zem tukšā laukuma atrodas arī autostāvvieta.

Pašvaldība pašlaik izvērtē iepirkuma rezultātā iesūtītos pieteikumus ekspertīzes veikšanai, jo ir jāizvērtē, kāds ir daudzstāvu dzīvojamās ēkas konstrukciju pašreizējais stāvoklis. Kad pašvaldība saņems ekspertīzes secinājumus, tos salīdzinās ar Homburg Zolitūde ārzemju speciālistiem pasūtinātās ekspertīzes rezultātiem. I. Žūka piebilst, ka būvvaldē nav informācijas par to, ka Homburg Zolitūde būtu iesniegusi savu ekspertu slēdzienu. Tāds esot iesniegts sen, un tad būvvalde aizrādījusi, ka secinājumi ir vispārīgi, un prasījusi detalizētāku informāciju. Vismaz līdz vakardienai jauns slēdziens būvvaldē nebija parādījies.

Homburg Zolitūde pārstāvji nav slēpuši savu nostāju – Latvijā nav likumu, kuri liktu nojaukt dzīvošanai derīgu ēku. Savukārt par piemiņas vietu konceptuālas sarunas ir notikušas ar Rīgas domi, bet pirms visu pārbaužu un ekspertīžu beigām šo jautājumu neaktualizē.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma paredzējusi 16. oktobrī tikties ar Zolitūdes traģēdijā cietušajiem, cietušo pārstāvjiem un valsts pārvaldes un tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem, lai pārrunātu Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas procesa gaitu. Sanāksmē plānots izskatīt Pārresoru koordinācijas centra informatīvo ziņojumu par Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas procesa virzību, tiesībsargājošo iestāžu ziņojumu par izmeklēšanas gaitas progresu un rezultātiem, kā arī tiks pārrunāti jautājumi par civilās aizsardzības sistēmas pilnveidošanu un civilās aizsardzības prasību ievērošanas kontroles stiprināšanu. Līdz šim notikušas trīs tikšanās.