Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā visus jumtus nepārbaudīs

© F64

Daudzdzīvokļu mājā Rīgā, kurā nobīdījās plātne jumta pārseguma konstrukcijā un apdraudētās kāpņu telpas iedzīvotājiem apmēram diennakti vajadzēja padzīvot citur, dzīve atgriezusies ierastajā ritmā.

 Jau trešdienas vakarā lielākajai daļai no 15 dzīvokļu iemītniekiem atļāva atgriezties savos mājokļos, bet vakar tādu atļauju vajadzēja saņemt arī augšējā, piektā, stāva dzīvokļa īpašniekiem.

Mežciemā, Druvienas ielā 21, šīs nedēļas sākumā piecstāvu daudzdzīvokļu ēkā apmēram četras tonnas smaga pārseguma plāksne noslīdēja sāņus un augšstāva dzīvoklī parādījās plaisas. Tomēr nesen šīs ēkas jumta stāvoklis ticis pārbaudīts un atzīts par apmierinošu. SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) Komunikācijas nodaļas projektu vadītāja Santa Vaļuma uzskaita varbūtējos cēloņus – iespējams, vibrācijas no netālās celtniecības vietas, karstums, spējais lietus, jāizvērtē materiālu stāvoklis – metinājuma vietas, stiprinājumi... Vēl gan jāsagaida ekspertīzes slēdziens, lai precīzi zinātu, kas izraisījis bojājumu jumtā.

Pēc notikumiem Mežciemā RNP pārbaudīs tādas pašas (464. sērija) un līdzīgu sēriju dzīvojamo ēku jumtus, kas būvēti pēc vienāda projekta. Visu apmēram 4300 savā pārvaldījumā esošo namu jumtus RNP tagad nepārbaudīs. S. Vaļuma norāda, ka situācija ar ēku Druvienas ielā 21 esot individuāla, jo tiek pieļauts, ka ēkas būvniecības laikā jau bijis slēptais defekts, projektā netika izmantots paredzētais materiālu daudzums, taču to visu nevar pamanīt, vizuāli apskatot ēku un tās konstrukcijas.

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem – ja beidzies mājas konstruktīvo elementu, apdares un inženierietaišu vidējais kalpošanas ilgums un nepieciešama padziļināta izpēte, apsekošana jāuztic sertificētam speciālistam. Informāciju par to, ka mājas konstrukcijas un inženierkomunikācijas ir nolietojušās, jau saņēmuši daudzi RNP pārvaldīto māju dzīvokļu īpašnieki.

Par padziļinātu ekspertīzi jāmaksā dzīvokļu īpašniekiem. Arī Mežciema daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājiem, kaut arī notikušais atzīts par avārijas situāciju, visi izdevumi būs jāapmaksā. S. Vaļuma skaidro: «Avārijas situācijas novēršanas izdevumus, šajā gadījumā arī nepieciešamās ekspertīzes izdevumus, sedz dzīvokļu īpašnieku kopība atbilstoši Ministru kabineta noteikumu nr. 1014 Kārtība, kādā aprēķināma maksa par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu 24. punktā noteiktajai kārtībai, proti, pārvaldniekam ir tiesības pieprasīt dzīvokļu īpašniekiem segt par avārijas situācijas novēršanu iztērētos līdzekļus (papildus noteiktajai pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksai).».