Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Sagruvušās "Maxima" drupas būs jānojauc divu mēnešu laikā

© f64

Lai novērstu apkārtējās vides degradāciju, Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijā šodien panākta vienošanās ar Zolitūdē sagruvušā lielveikala "Maxima" ēkas īpašniekiem, ka virszemes daļā esošo drupu un bīstamo konstrukciju demontāža jāveic ne vēlāk kā divu mēnešu laikā kopš brīža, kad Valsts policija traģēdijas vietu nodos īpašnieku valdījumā.

Kā pastāstīja Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Baiba Gailīte, policija drupas Priedaines ielā 20 varētu nodot īpašnieku valdījumā laikā no 14. līdz 21.jūlijam.

Ēkas īpašniekiem nekavējoties, vienlaikus ar esošā policijas žoga demontāžu, būs jānodrošina ēkas teritorijas norobežošana, lai novērstu iespējamo apdraudējumu sabiedriskajai drošībai. Ne vēlāk kā trīs nedēļu laikā īpašniekiem būs jāizstrādā darba veikšanas projekts drupu demontāžai un izvešanai un jāsāk ēkas virszemes daļas atlikušo konstrukciju demontāža.

Sagruvušās būves demontāža, izvešana un teritorijas sakārtošana veicama ne vēlāk kā divu mēnešu laikā. Ēkas īpašnieku - SIA "Teneo" un SIA "Homburg Zolitude" - pilnvarotie pārstāvji šiem termiņiem piekritusi, tomēr pašvaldība norāda - ja kāda no darbībām noteiktajā laikā netiks izpildīta, Rīgas domes Īpašuma departaments sagatavos Rīgas domes lēmuma projektu par nekustamā īpašuma piespiedu sakārtošanu.

Gailīte piebilda, ka patlaban runa ir par ēkas virszemes daļas nojaukšanu un teritorijas sakārtošanu, bet jautājums par pazemes apjomu ir komplicētāks, tāpēc tas tiks risināts vēlāk.

Vidi degradējošu būvju komisijas sēdē šodien piedalījās arī Zolitūdes traģēdijā cietušo pārstāvji, kuri pauda vēlmi, lai nojaukts tiktu viss komplekss, tajā skaitā arī daudzstāvu dzīvojamā ēka pie sabrukušā veikala, taču Gailīte norādīja, ka par to pagaidām netiek lemts. Rīgas pilsētas būvvalde par daudzstāvu ēku pieprasīs papildu tehniskās ekspertīzes slēdzienu.

LETA jau ziņoja, ka, ņemot vērā, ka Valsts policijas plānotie izmeklēšanas eksperimenti Zolitūdes traģēdijas vietā ir noslēgušies un nedēļas vai divu laikā izmeklētāji veikala drupas atdos apsaimniekotājiem, Rīgas pašvaldība apņēmusies panākt, ka sagruvušais lielveikals tiks nojaukts jau līdz oktobrim vai novembrim. Rīgas dome uzmanīgi seko līdzi izmeklēšanas procesam, jo ļoti daudzi iedzīvotāji pašvaldībā prasa, cik ilgi grausts tur vēl atradīsies.

Patlaban veikala drupas klasificētas kā A kategorijas grausts, kas vērtējams kā vidi degradējošs un bīstams apkārtējai sabiedrībai.

Valsts policija ekspertu atzinumus Zolitūdes traģēdijas lietā gaida uz rudens pusi, kad arī varētu lemt par atbildīgo saukšanu pie kriminālatbildības.

Pagājušā gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Pašlaik kriminālprocesā par cietušajiem atzīti 103 bojāgājušo tuvinieki, 51 cietušais, kurš traģēdijā guvis miesas bojājumus, un 40 personas, kurām nodarīts materiālais vai morālais kaitējums.