Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Zolitūdes Maximā konstrukciju pārbaude turpinās

Policija turpina slogot ēkas konstrukcijas, kur pērn, iegrūstot jumtam, gāja bojā 54 cilvēki. Līdz šim kopnes turpinājušas deformēties zem sloga, turklāt deformācijas esot nopietnas. Tikmēr eksperti apliecina, ka viņus apmierina iegūtās informācijas daudzums, vēsta LTV Ziņu dienests.

Abos ūdens baseinos, ar kuriem tiek slogotas konstrukcija, esot iepildīts tāds ūdens daudzums, kas atbilstu projekta dokumentācijā norādītajai slodzei, kas nav maksimālā, iepriekš sacīja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins. Tas ļaujot secināt, ka deformācijas process varētu būt sācies pat pirms gada.

Slogojot konstrukcijas, ūdens baseini tika piepildīti otrdien vakarā un jau īsi pēc tam kopnes sāka deformēties. Konstrukciju deformāciju dinamiku filmē 32 videokameras, un visus izmaiņu procesus uz monitoriem kontrolē eksperti.

Izmeklēšanas eksperimentam sagruvušās „Maxima” ēkas drupās Zolitūdē turpina sekot arī būvniecības eksperti.

Eksperimentu vada Rīgas Tehniskās universitātes docents Aigars Ūdris ar vairāk kā 30 cilvēku komandu. Eksperts pieļauj,ka darbs varētu ievilkties arī līdz rītdienai. Iegūtā informācija ekspertus šobrīd apmierinot.

Zolitūdes traģēdijas vietā tiek nolasīti mērījumi, kas iegūti izmeklēšanas eksperimenta veikšanas procesā. Dati par nesošo konstrukciju deformācijām ekspertiem ļaus izdarīt secinājumus par sagruvušās ēkas nestspēju. Eksperimenta laikā ik brīdi tiek iegūta papildu informācija un tādējādi arī jauni pierādījumi.

Eksperiments sākās 14.aprīlī. Policija gan neprognozē, kurā brīdī slogošanas laikā sagruvušā lielveikala "Maxima" konstrukcijas neizturēs spiedienu un varētu sagrūt.

Valsts policija atgādina apkārtējiem iedzīvotājiem, ka viss eksperimenta process tiek pilnībā kontrolēts, tādēļ bažām par nepatīkamiem pārsteigumiem nav pamata - iespējams, daļa iedzīvotāju pat nepamanīšot izmaiņas.

Lai nodrošinātu kārtību un drošību, lielveikala teritorijā izvietoti prāvi policijas spēki.