Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Zolitūdē sabrukušā lielveikala konstrukciju slogošanas eksperiments ievelkas

Valsts policijas īstenotais izmeklēšanas eksperiments, kura laikā tiek slogotas Zolitūdē sagruvušā lielveikala konstrukciju kopnes, ievilcies vēlā vakarā.

Izmeklēšanas eksperimentā policija slogo sagruvušā lielveikala konstrukciju kopnes, veicot mērījumus, lai konstatētu izmaiņas kopņu nestspējā. Eksperimenta laikā ar ūdeni tiek piepildīts baseins, kas kā konstrukcija atrodas uz sabrukušās ēkas jumta. Ūdens padeve sākās plkst.17.59, ik pa brīdim pārtraucot ūdens padevi un nolasot datus no indikatoriem. Policija pieļauj, ka ūdens masa radīs labvēlīgus apstākļus konstrukciju sabrukšanai.

Līdz šim iebrukums nav noticis.

Valsts policijas Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Andrejs Grišins iepriekš skaidroja, ka Valsts policijas eksperimenta galvenais mērķis ir iegūt zinātniskus datus, kurus izmantos eksperti galīgajā ekspertīzes slēdzienā. "Tātad ekspertīze arī atbildēs uz jautājumu, vai projektēšana bija korekta, aprēķini bija korekti, vai dabā radītais būvobjekts ir tāds, kā projektētājs arī plānoja," uzsvēra Grišins.

Ekspertīzes slēdziens būs, visticamāk, rudens otrajā pusē. Ekspertīzē tiks izmantoti dati no šodienas eksperimenta un dati no eksperimenta, kas būs saistīts ar būvkonstrukciju kontrolētu dedzināšanu un uguns nodzēšanu. Dedzināšana nepieciešama, lai pārliecinātos, vai pirms vairākiem gadiem būvniecības procesā notikušais ugunsgrēks ir radījis paliekošas sekas būvkonstrukcijā un, turpinot būvniecību, bija pienācīgi padomāts par bojājumu novēršanu.

Šodienas eksperimentu veic Rīgas Tehniskās universitātes speciālisti.

Pagājušā gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Saistībā ar Zolitūdes traģēdiju policija atklājusi viltotus ar būvniecību saistītus dokumentus un vainīgais sodu jau saņēmis.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis un ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers jau iepriekš paziņoja, ka pamatlietā aizdomās turētie varētu būt zināmi rudenī.