Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Kā sakārtot pagalmu: konsultē ainavu arhitekti

Ainavu arhitekti projektā Pagalmu renesanse piedāvā bezmaksas konsultācijas, lai Lielās talkas laikā arī šogad iedzīvotāji varētu atjaunot un labiekārtot pagalmus. Projekta veidotāji informē, ka ir ierosināta akcija Nofotografē pagalmu no sava loga.

Rīgas domē informē, ka šis projekts izveidots, lai rosinātu daudzdzīvokļu namu iedzīvotājus iesaistīties savas dzīvojamās vides uzlabošanā kopīgi ar ainavu arhitektiem. Tas nenozīmē, ka ainavu arhitekts visu izdarīs iedzīvotāju vietā. Speciālists palīdzēs ar padomu un ieteikumiem, bet projekta mērķis ir iesaistīt plašu cilvēku loku un panākt mikrorajonu iedzīvotāju līdzdalību dzīves vides veidošanā, uzlabošanā un arī saglabāšanā. Liela daļa Rīgas iedzīvotāju jau tagad apzinās, ka mikrorajonu vide – pagalmi un to iekārtojums, ceļi, infrastruktūras objekti – neatbilst mūsdienu cilvēku vajadzībām ne funkcionāli, ne estētiskās kvalitātes ziņā.

Tiem rīdziniekiem, kuri vēlas sakopt savas dzīvojamās mājas pagalmu, ir iespēja saņemt informatīvu bukletu latviešu un krievu valodā. Tajā izskaidrotas pagalma funkcijas un labiekārtojuma iespējas, estētika, īpašnieku tiesības un atbildība. Bukletā ir informācija un ilustrācijas par galvenajām mūsdienīgas dzīvojamās vides funkcijām: bērnu rotaļu laukumiem, sporta zonām, apstādījumu zonām, saimniecības (atkritumu) laukumiem, labiekārtotiem auto stāvlaukumiem un velosipēdu novietnēm, daudzveidīgiem celiņu un laukumu segumiem, izbūves veidiem, pagalma mēbelēm un to dizaina veidiem – soliņu, atpūtas vietu iekārtojumu, kvalitatīvu apgaismojumu, ekonomiskiem risinājumiem un radošām idejām, kas īstenojamas pašu iedzīvotāju spēkiem, normatīvajiem aktiem un noteikumiem, kas jāievēro, iekārtojot pagalmus. Šis buklets pieejams arī elektroniskā versijā: http://riga2014.laab.lv/index.php/idejugalerija.

Projektā tiek nodrošināta iespēja bez maksas uzaicināt ainavu arhitektu, lai saņemtu konsultācijas pagalma labiekārtošanā talkas laikā vai izveidotu kopīgu vīziju un skices ar pagalma pārveides priekšlikumiem. Latvijas Ainavu arhitektūras biedrības mājaslapā, interneta vietnē http://riga2014.laab.lv/, atrodama pieteikuma anketa, kas jāaizpilda, lai pieteiktos pagalma plānošanai ar ainavu arhitektu.

Ar projekta dalībniekiem un pagalmu plānošanas konsultantiem var iepazīties: http://riga2014 laab.lv/index.php/dalibnieki.