Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā zagļi terorizē siltummezglus

Kopš gada sākuma Rīgā apzagti jau 11 siltummezgli, bet pērn – kopumā 79. Šonedēļ vienā naktī garnadži izdemolējuši siltummezglus divās ēkās uzreiz, bet kādā mājā detaļas no siltummezgla aizstieptas jau divas reizes.

Zagļi sabojā arī liftus, un viņiem nav bijis par grūtu pat izgāzt sienu, lai tiktu klāt interesējošām detaļām. Ir ēkas, kurās liftus un siltummezglus jau sargā ar signalizāciju. Tur zādzības mitējušās, apgalvo gan a/s Rīgas siltums (RS), gan SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP).

RS pārstāve Linda Rence norāda – ēkā, kurā siltummezgls apzagts divas reizes, zagļi acīmredzot nogaidījuši un zinājuši, kad visu atjaunos, lai pēc tam vēlreiz ielauztos pagrabā. Lai gan visi siltummezgli ir aprīkoti ar slēdzamām dzelzs durvīm, nepiederošas personas individuālajā siltummezglā iekļūst, izlaužot gan sienas, gan sabojājot ieejas durvju slēdzenes, kā arī ar griezējdegļu palīdzību metāla durvīs tiek izgriezti caurumi. RNP Komunikācijas nodaļas vadītājs Krists Leiškalns gan netic, ka daudzdzīvokļu ēkā kāpņu telpā zāģē radiatoru, bet neviens neko neesot dzirdējis un redzējis. Visticamāk, ļoti maz rīdzinieku zina, ka siltummezgls ir kopīpašuma daļa, proti, tas pieder dzīvokļu īpašniekiem un viņi ir atbildīgi par šo īpašumu, tāpēc neliekas ne zinis. Taču, ja apzog siltummezglu, tad zagļi apzog visus un arī jāmaksā būs visiem.

Zagļi uz dullo mājas neizvēlas. Tā secināt ļauj gan iepriekš minētais piemērs ar divreiz apzagto ēku, gan tas, ar kādiem instrumentiem viņi darbojas un cik ātri spēj dabūt vajadzīgo. Viņi salīdzinoši īsā laikā spēj atvērt pat metāla durvis. Siltummezglos pārsvarā tiek zagti automātikas vadības bloki, cirkulācijas sūkņi, karstā ūdens un apkures sistēmas izpildmehānismi, procesori, termometri, manometri, piebarošanas ūdens skaitītāji. Nereti tiek sabojātas palikušās siltummezgla iekārtas, elektrokabeļi, cauruļvadi un to daļas. Nozagto iekārtu izmaksas mērāmas vairākos simtos eiro. Kur to visu var izmantot? Daļa iekārtu satur krāsaino metālu, skaidrs, ka to pārdod uzpirkšanas punktos, bet pietiekami daudz detaļu, kā var pieļaut, ir izmantojamas līdzīgām vajadzībām.

Pērnā gada nogalē RNP dzīvokļu īpašniekiem izsūtītajās tāmēs bija norādījis arī signalizācijas ierīkošanu. Tobrīd daudzi nodomāja: kas tā par signalizāciju? Iespējams, arī tagad cilvēkiem rodas šaubas, vai aicinājums siltummezglus aprīkot ar signalizāciju nav uzskatāms par kādu biznesa projektu. Tomēr RS informē, ka Rīgā gandrīz trīskāršojies daudzdzīvokļu namos ierīkoto individuālo siltummezglu apzagšanas gadījumu skaits. 2012. gadā tika apzagti 28 siltummezgli, radot zaudējumus vairāk nekā 18 000 eiro, pērn – 79 siltummezgli, radot zaudējumus vairāk nekā 49 000 eiro.

Gan RS, gan RNP norāda – no visiem risinājumiem, kā izsargāties no šādām situācijām un neplānotiem izdevumiem, piemērotākais ir tehniskās apsardzes ierīkošana. Tajās mājās, kurās ierīkota signalizācija, zādzības vairs nav reģistrētas. Pārvaldnieks bez dzīvokļu īpašnieku piekrišanas signalizāciju ierīkot nedrīkst. Ja siltummezglu nozog vai apzog, tad gan to atjauno bez dzīvokļu īpašnieku piekrišanas. Pretējā gadījumā cilvēki paliktu bez karstā ūdens un, kā pašlaik, bez apkures. RS darbinieki atjauno karstā ūdens un apkures sistēmu darbību maksimāli īsos termiņos pagaidu pieslēguma variantā. Protams, par to ir jāmaksā.

Ja mājas iedzīvotāji izlemj ierīkot signalizāciju, tad vispirms viņiem jāvienojas savā starpā un jāuzraksta pieprasījums konkrētajam RNP iecirknim. Tiks sagatavots piedāvājums, un dzīvokļu īpašnieki varēs izvērtēt, vai ir gatavi maksāt vispirms vienreizēju maksājumu par signalizācijas iekārtu uzstādīšanu, pēc tam – ikmēneša maksājumu par to, ka nepieciešamības gadījumā ieradīsies apsardzes firmas darbinieki un novērsīs zādzības mēģinājumu. «Ar varu signalizāciju pieslēgt nevaram,» norāda K. Leiškalns. Izmaksas ir katrai ēkai individuālas, atkarībā no tās lieluma. Vidējās izmaksas, ja vien mājā nav tikai daži dzīvokļi, ir pārsimts eiro par aparatūru un signalizācijas uzstādīšanu un centos mērāms maksājums ik mēnesi. Pašlaik vairākos desmitos RNP pārvaldīto ēku signalizācija jau esot.

***

KUR ZVANĪT

• A/s Rīgas siltums aicina daudzdzīvokļu māju iedzīvotājus pievērst uzmanību siltummezglu, kas parasti atrodas māju pagrabos, drošībai.

• Iedzīvotāji par aizdomīgiem trokšņiem namu pagrabos var ziņot policijai pa tālruni 110, ēkas pārvaldniekam (tālrunis tiek norādīts uz rēķina) vai RS Klientu palīdzības dienestam pa diennakts bezmaksas tālruni 80000090.

• Arī RS par zādzībām siltummezglos informē policiju.