Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Zaķusalu plāno attīstīt kā tūrisma objektu

© F64 Photo Agency

Ar vērienīgu ideju klajā nācis Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC), kurš vēlas rekonstruēt televīzijas torni un labiekārtot Zaķusalas apkārtni, lai izveidotu mūsdienīgu un izglītojošu tūrisma centru.

Pēc LVRTC valdes priekšsēdētāja Jāņa Bokta teiktā, televīzijas tornis ir nozīmīgs objekts pilsētvidē un strādā kā galvenais komunikācijas punkts valstī. Lai televīzijas torni padarītu mūsdienīgāku, LVRTC, sadarbojoties ar Rīgas Tehnisko universitāti, izstrādājis ieceri, kā rekonstruēt torni un izveidot mūsdienīgu un tūristus vilinošu tehnoloģijas centru.

Torņa priekšpusē paredzēts izbūvēt daļēji padziļinātu, slēgtu būvi ar zaļajiem jumtiem, kura varētu kalpot par tehnoloģijas un zinātnes parku interesentiem. No būves būtu iespējams iziet uz brīvdabas zonu, kura tiktu izveidota kā Latvijas kontūras modelis ar lielākajām pilsētām, upēm un ceļiem. Šāda brīvdabas zona kalpotu par izstāžu vietu un tūrisma apskates objektu, kurā pārredzami būtu atainota Latvijas teritorija. Torņa pakājē iecerēts izveidot augstāko Fuko svārstu pasaulē, kurš mērotos ar pasaules Ginesa rekorda cienīgu vārdu un būtu interesants apskates objekts šāda zinātnes parka ietvaros. Fuko svārsts uzskatāmi pierāda, ka zemeslode griežas.

Šādas idejas realizācija, pēc J. Bokta domām, izmaksātu līdz astoņiem miljoniem latu un to būtu iespējams realizēt līdz 2018. gadam. Satiksmes ministrs Anrijs Matīss atzīst, ka galveno apraides objektu valstī ir pienākums uzturēt un attīstīt. Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs informēja, ja šāds projekts tiktu īstenots, no pašvaldības puses tiktu nodrošināta pieeja Zaķusalai un domāts par transportu tūristiem. Finansiālo atbalstu idejas īstenošanai LVRTC plāno iegūt no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem. Daļu naudas gatavs ieguldīt arī LVRTC.