Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ķekavas namā ar nozāģētajiem radiatoriem atkal pieslēgta apkure

Ķekavas daudzdzīvokļu namā, kurā apjomīgu parādu dēļ vienam no kaimiņiem nozāģēti radiatori, šodien beidzot pieslēgta apkure, aģentūrai LETA pastāstīja dzīvokļu īpašnieku biedrības "Zemdedziņas" valdes priekšsēdētāja Diāna Spertāle.

Šāda vienošanās panākta pēc mutiskas vienošanās ar apsaimniekotāju, ka nama iedzīvotāji katru mēnesi nomaksās vismaz 2000 latu no kopējā parāda.

Spertāle šodien arī vērsusies Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA), lai iesniegtu projektu par mājas siltināšanu ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu un nākotnē mājokļa apkures izmaksas uz pusi samazinātos. Jau ziņots, ka "Zemdedziņas" par mājas siltināšanas projektu sapņo jau piecus gadus, taču atsevišķu dzīvokļu lielo parādu dēļ bankas atsakās izsniegt kredītu.

Ja projekts tiks atbalstīts, ēkas siltināšanas darbi varētu sākties jau pavasarī. Vienlaikus, lai izvairītos no pārsteigumiem nākotnē, mājas iedzīvotāji apsver domu par savas katlumājas būvniecību, pastāstīja Spertāle.

Kā ziņots, kādā Ķekavas daudzdzīvokļu namā parādnieku dzīvokļos iecerēts nozāģēt radiatorus, jo kaimiņu parādu dēļ mājai netiek pieslēgta apkure. Kopumā namam par siltumu izveidojies 7000 latu parāds, kuru pamatā izveidojuši seši dzīvokļi. Nama īpašnieku biedrības sapulcē nolemts noņemt tiem radiatorus - vienā no dzīvokļiem, kuram ir 1600 latu parāds, radiatori tika noņemti, bet citi parādnieki šādai rīcībai pretojās.

Kaut arī daļa kaimiņu pēc lielās ažiotāžas noraizējušies, ka radiatoru zāģēšana bijusi pārāk radikāla rīcība, Spertāle atzina, ka skandāls nesis arī pozitīvus rezultātus. Nozāģēto radiatoru īpašniece joprojām palikusi pie sava, ka parādu nemaksās, toties notiekošais motivējis citu kaimiņieni nekavējoties nomaksāt savu parādu.

Spertāle arī pauda pārliecību, ka šajā gadījumā nevar runāt par iejaukšanos privātīpašumā, jo radiatori ir daļa no apkures sistēmas, savukārt apkures sistēma ir mājas kopīpašums, par kuru var lemt mājas dzīvokļu īpašnieku vairākums.

"Zemdedziņu" māja Ķekavā bija vienīgā, kurai līdz šai dienai apkure nebija pieslēgta. Kaimiņu parādu dēļ aukstumu nācies ciest 40 no 48 dzīvokļu iemītniekiem jeb aptuveni 150 cilvēkiem.

Ķekavnieki norāda, ka lēmums nozāģēt kaimiņiem radiatorus bijis izmisuma solis, jo vairs nav redzējuši citas alternatīvas. Ķekavas pašvaldība šādu rīcību neatbalsta, taču norāda, ka ietekmēt šo procesu nevarot. Pašvaldība gan uzsver, ka radiatoru noņemšana problēmas nerisina, jo aukstie dzīvokļi veicina mājas bojāšanos, turklāt maksājošajiem nama iedzīvotājiem tāpat nāksies maksāt vairāk, jo veidosies lielāki siltuma zudumi, tam aizplūstot uz neapkurinātajiem dzīvokļiem.

Savukārt tiesībsargs Juris Jansons šādā rīcībā saskata rupjus cilvēktiesību pārkāpumus.