Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Mediķus uz reģioniem vilina ar eiro burkānu

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Tuvāko pāris gadu laikā Veselības ministrija ar jauna veida burkānu plānojusi reģioniem piesaistīt vairāk nekā 1400 mediķu. Burkāns ir atbalsts naudā ārstam, māsa un vecmātei par darbu ārpus Rīgas, ieskaitot piemaksas par ģimenes locekļiem. Šo projektu līdzfinansē Eiropas Savienība, un kopumā tā budžets ir desmit miljoni eiro līdz 2023. gadam.

Valsts ar šo atbalsta projektu centīsies stimulēt mediķu pārcelšanos uz reģioniem. Veselības ministre Anda Čakša stāsta par atbalsta apmēru: «Te summējas vairākas lietas - vienreizēja pārcelšanās kompensācija par darbu reģionā - summa variē no trīs līdz pieciem tūkstošiem eiro, kompensācija vienas mēnešalgas apmērā par katru ģimenes locekli un ikmēneša uzturēšanās nauda uz laiku līdz diviem gadiem.» Veselības ministrija ir ieinteresēta, lai darbu reģionos sāktu mediķi, kuri strādās stacionārā, ģimenes ārsta praksē, psihiatrijas praksē vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā. Tie būtu ārsti, māsas, ārstu palīgi, māsu palīgi, vecmātes, fizioterapeiti un ergoterapeiti.

Galvenais nosacījums, lai saņemtu finansiālo atbalstu par darbu ārpus Rīgas, būs lēmums šajā vietā strādāt vismaz piecus gadus.

Veselības ministre ilustrē savu jauno iniciatīvu ar piemēriem. Jauns ģimenes ārsts, kurš pārņems un turpinās ģimenes ārsta praksi, par darbu reģionā saņems 4495 eiro, par katru ģimenes locekli vēl 899 eiro, savukārt uzturēšanās naudu divu gadu laikā kopumā būs 3600 eiro apmērā. Vienlaikus vēl 2697 eiro jaunais ārsts saņems par prakses darba pārņemšanu un turpināšanu. Atsevišķa kompensācija par zināšanu un pieredzes nodošanu būs ģimenes ārstiem, kas atstās savu praksi jaunajam speciālistam. Šī kompensācija atkarīga no pacientu skaita.

Kā otru piemēru A. Čakša min ārstu, kurš strādā Rīgā, bet vēlas pārcelties uz Vidzemes slimnīcu Valmierā, - viņam ir sieva un divi bērni. Ārstam izmaksājamā atbalsta apmērs būs vairāk nekā desmit tūkstoši eiro. Ģimenes ārstam, kurš vēlas pārcelties no Rīgas uz Rēzekni, ir sieva un divi bērni, atbalsts būs 13 489 eiro. Savukārt māsa, kurai nav vīra vai bērnu un kura vēlas pārcelties, piemēram, uz Ogri strādāt par bērnu māsu, atbalstā no valsts saņemtu 6575 eiro. «Esam fokusējušies uz māsām, kuras pametušas medicīnu un strādā kādā citā jomā - tirdzniecībā vai skaistumkopšanā, un, iespējams, saņemot šo atbalstu, māsas nolemtu atgriezties medicīnā,» teica A. Čakša. «Nākamais solis būs arī māsu, kurām ir beidzies sertifikāts, atbalsts, lai nokārtotu šo sertifikātu un atgrieztos medicīnā.»

Ar finansiālu atbalstu Veselības ministrija iecerējusi reģioniem piesaistīt 1420 mediķus, kā arī atbalstīt apmēram 100 ģimenes ārstu prakses. Vai ar finansiālo atbalstu būs pietiekami, lai pārvilinātu ārstus un māsas uz reģioniem? Veselības ministre atzina, ka vislielākā interese pašlaik ir no Alūksnes, Balviem, Gulbenes, Jaunpiebalgas, Liepājas, Siguldas, Tukuma un Ventspils. «Šī ir pirmā reize, kad mēs esam atraduši risinājumu, lai piesaistītu mediķus reģioniem,» sacīja A. Čakša. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas (Ventspilī) valdes priekšsēdētājs Juris Lācis teica, ka slimnīca līdz šim ļoti aktīvi strādājusi, lai piesaistītu ārstus, un pašlaik piesaistīti 30 speciālisti, daļa ir pārcēlusies uz dzīvi Ventspilī vai Talsos, daļa brauc uz dežūrām. Noslēgti arī līgumi ar 24 rezidentiem, kuri nākotnē, iespējams, arī varētu strādāt reģionālajā slimnīcā. «Finansiālais atbalsts nav vienīgais, kas palīdz ārstam izšķirties, ārstam ir svarīgi saprast, kā veidosies karjera, kāda ir vide slimnīcā, vai ārsts ir gaidīts, tāpat svarīgi, vai atbalsts skars ģimeni un bērnus,» sacīja J. Lācis. «Tomēr šāds maksājums ir ļoti būtisks, tieši ārstam pārceļoties uz jaunu vietu, jo izmaksas, kuras saistītas ar sadzīvi, var būt diezgan augstas.» Atbalstu saņems arī tie mediķi, kuri pārcēlušies uz reģionu jau kopš 2017. gada marta.

***

AICINĀJUMS MEDIĶIEM STRĀDĀT REĢIONOS

Atbalstu varēs saņemt ārstniecības personas, kuras darbu uzsāks ārpus Rīgas un strādās vismaz 5 gadus:

• stacionārā;

• ģimenes ārsta praksē;

• psihiatrijas praksē;

• Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā.

Atbalstu saņems: ārsts speciālists, ārsta palīgs, vecmāte, medicīnas māsa, māsas palīgs, fizioterapeits, ergoterapeits

Cik liels būs atbalsts?

• Piecas mēnešalgas - 2974 - 4495 eiro

• + viena mēnešalga par katru ģimenes locekli

• + uzturēšanās nauda katru mēnesi divu gadu laikā 3600 eiro

Avots: Veselības ministrija