Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Daugava "iziet" no krastiem: Jēkabpils novadā applūst vasarnīcas; Jēkabpilī slēdz ielu

© Meteo/twitter

Svētdienas vakarā Jēkabpils novada teritorijā esošajos Lašos no Daugavas ūdeņiem sākušas applūst vasarnīcas, bet Jēkabpils pilsētas teritorijā lēnām ceļas ūdens līmenis Daugavā, informēja Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis.

Lielā lietus ūdeņu daudzuma dēļ Jēkabpilī ir slēgts Pļaviņu ielas posms no Viestura ielas līdz A.Žilinska Jēkabpils mūzikas skolai. Ūdeni no šīs vietas plānots atsūknēt pirmdien, kad beigsies nokrišņi.

"Šobrīd visi dienesti strādā un uzrauga esošo situāciju. Ja iedzīvotajiem saistībā ar ūdenslīmeņa paaugstināšanos Daugavā ir nepieciešama palīdzība, lūgums sazināties ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijas dežūrdaļu pa tālruni 65 283 888," aicina pašvaldība, piebilstot, ka policija dežūrē visu diennakti.

Kā ziņots, svētdienas pēcpusdienā Daugavā pie Jēkabpils strauji kāpis ūdens līmenis, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Stundas laikā ūdens līmenis cēlās par pusmetru, plkst.15.15 sasniedzot 6,62 metru atzīmi virs novērojumu stacijas nulles punkta, un tas ir 38 centimetrus zem kritiskās septiņu metru atzīmes.

Nākamās stundas laikā ūdens līmenis pazeminājās par vairākiem centimetriem.

Pirmdienas, 22.janvāra, rītā ūdens līmenis Jēkabpilī bija sasniedzis 6,66 metru atzīmi.

Pie Jersikas, Līvānu novadā, ūdens līmenis Daugavā pazeminājies.

Ūdens līmeņa svārstības saistītas ar ledus masu izkustēšanos augšpus Jēkabpils.

Līdz ar ledus sakustēšanos straujas ūdens līmeņa izmaiņas iespējamas ne tikai Jēkabpilī, bet arī Līvānu, Jēkabpils, Salas, Krustpils un Pļaviņu novadā.

Ūdens līmenis Jēkabpilī un vietām citviet Daugavas posmā no Līvāniem līdz Pļaviņām var pārsniegt kritisko atzīmi, izraisot ne tikai palieņu, bet arī citu zemāko teritoriju applūšanu. Šī iemesla dēļ LVĢMC izplatījis oranžo brīdinājumu.