Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Cīņā ar legionelozi rosina celt ūdens temperatūru mājokļos; tas var izsaukt lielākus rēķinus

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Legionelozes jeb "leģionāru" slimības ierobežošanai mājokļos Ekonomikas ministrija (EM) rosina karstā ūdens temperatūru noteikt ne zemāku par +55 grādiem, kas atsevišķos mājokļos rēķinu par karsto ūdeni var palielināt par 5-10%.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotajiem datiem, Latvijā pēdējo piecu gadu laikā vidēji tiek reģistrēti 33 legionelozes gadījumi gadā. Infekcijas avots ir baktēriju (legionellu) saturošs ūdens. Cilvēki inficējas, ieelpojot baktērijas saturošas aerosolizētas ūdens daļiņas, kas veidojas no sīkiem ūdens pilieniņiem, kad ar legionellām piesārņotais ūdens atsitas pret cietām virsmām. Šogad līdz augusta mēnesim SPKC reģistrējis jau 20 apstiprinātus legionelozes gadījumus.

Legionellas var ievērojami savairoties ūdens apgādes sistēmās temperatūras robežās no +20 līdz līdz +45 grādiem, savukārt, palielinoties ūdens temperatūrai virs +50 grādiem, baktērija iet bojā.

Lai ierobežotu minētās slimības izplatīšanos, EM izstrādājusi grozījumus dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumos, paredzot, ka dzīvojamās mājas pārvaldītājam būs pienākums pastāvīgi nodrošināt karstā ūdens temperatūru izejā no siltummaiņa ne zemāku par +55 grādiem.

EM arī norāda, ka šāda prasība ļaus novērst situācijas, kad dzīvojamās mājas īpašnieki lēmuši par zemākas temperatūras par +50 grādiem uzturēšanu sistēmā vai krasu karstā ūdens temperatūras pazemināšanu nakts laikā.

Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

EM arī piebilda, ka tiem dzīvokļu īpašniekiem, kas lēmuši par zemākas temperatūras par +55 grādiem uzturēšanu, par aptuveni 5-10% pieaugs izmaksas par siltuma patēriņu karstā ūdens temperatūras uzturēšanai. Izmaksu pieaugums būs atkarīgs no dzīvojamās mājas inženiertehnisko sistēmu stāvokļa un līdz šim uzturētās temperatūras.

Tāpat grozījumi noteikumos paredzēs dzīvojamās mājas pārvaldītājam pienākumu izplatīt informatīvu materiālu dzīvojamās mājas īpašniekiem un citām mājā dzīvojošām personām par individuāli veicamajiem profilaktiskajiem pasākumiem dzīvokļu īpašumos legionellu baktēriju izplatības ierobežošanai.