Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Mārupei apstiprināts vērienīgs ūdenssaimniecības attīstības projekts

ARĪ ŪDENSVADAM. Papildus apstiprinātajam ES Kohēzijas fonda kanalizācijas tīklu paplašināšanas projektam, meklēsim iespēju piesaistīt papildu finansējumu, lai vienlaikus izbūvētu arī ūdensapgādes tīklus, uzsver Dace Šveide © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Līdz ar straujo iedzīvotāju skaita pieaugumu, uzņēmējdarbības attīstību un jaunu privātā un publiskā sektora būvniecību Mārupes novadā, viena no aktualitātēm, lai spētu nodrošināt 21. gadsimtam atbilstošus sadzīves apstākļus un vidi saudzējošu saimniecisko darbību, ir ūdensvada un kanalizācijas tīklu paplašināšana.

Akciju sabiedrība Mārupes komunālie pakalpojumi saņēmusi akceptu ES Kohēzijas fonda līdzfinansētajam ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstības projektam, kura ietvaros Mārupes novadā no jauna tiks izbūvēti 60 kilometru sadzīves kanalizācijas tīklu, kas dos iespēju pieslēgties centralizētajai notekūdeņu savākšanas sistēmai vairāk nekā 1000 mājsaimniecībām. Uzņēmuma pārstāve Dace Šveide skaidro: «ES finanšu periodā 2014.-2020. gadam Kohēzijas fonda līdzfinansējums ir paredzēts kanalizācijas tīklu projektiem, taču ne ūdensapgādes tīklu paplašināšanai. Apstiprinātais projekts ir teju 17 miljonu eiro vērtībā, taču mūsu - gan uzņēmuma, gan pašvaldības - mērķis ir sniegt kompleksus centralizētās ūdenssaimniecības pakalpojumus Mārupes novada iedzīvotājiem, tāpēc meklēsim iespēju piesaistīt no pašvaldības budžeta vai ņemot aizdevumu kredītiestādē papildus divus miljonus eiro, lai varētu izbūvēt ne tikai jaunus kanalizācijas tīklus, bet arī ūdensvadu. Piebildīšu, ka tas ir lielākais līdz šim Mārupes novadā realizētais ūdenssaimniecības infrastruktūras projekts. Visā iepriekšējā periodā, kopš 2011. gadā tika uzsākta ūdenssaimniecības attīstība, kopumā piecu ES līdzfinansēto projektu (trīs Kohēzijas fonda un divi ERAF) ietvaros ir izbūvēti 64 kilometri jaunu sadzīves kanalizācijas tīklu un rekonstruēti četri kilometri, kā arī ir izbūvēti septiņi kilometri jaunu un rekonstruēti vairāk nekā divi kilometri ūdensapgādes tīklu. Izsludinot iepirkumus par būvniecību, projekta apjoms tiks sadalīts vairākos iepirkumos un iepirkumu ietvaros vairākās daļās, tādējādi samazinot riskus. Atbilstoši likumdošanai, lielākais no iepirkumiem tiks izsludināts starptautiskā - ES - mērogā. Esam ieplānojuši reālo būvniecību uzsākt nākamā gada otrā pusē un ekspluatācijā to nodot 2020. gada nogalē.»

A/s Mārupes komunālie pakalpojumi darbinieki projekta sagatavošanas laikā ir aktīvi strādājuši, lai projektā tiktu ņemtas vērā nianses, kas svarīgas mājsaimniecībām, - praktiski ar katru potenciālo centralizēto tīklu klientu ir saskaņota pieslēguma izbūves vieta, vienlaikus sekojot, lai tas būtu tehniski iespējams un nesadārdzinātu ne projektu, ne mājsaimniecību izdevumus, veidojot pieslēgumu centralizētajiem tīkliem.

Apzinoties, ka ne visu Mārupes iedzīvotāju rocība dod iespēju pašiem finansēt pieslēguma izveidošanu, Mārupes novada pašvaldība radusi iespēju ik gadu atbalstam novirzīt 50 tūkstošus eiro. Tie paredzēti dažādām atbalstāmām sociālajām grupām, tostarp daudzbērnu ģimenēm, maznodrošinātajiem, invalīdiem, Černobiļas katastrofas seku novēršanas dalībniekiem un citām personām. Pagājušajā gadā ar simtprocentīgu vai daļēju pašvaldības atbalstu pieslēgums centralizētajiem tīkliem izveidots 12 adresēs, bet šogad atbalsts piešķirts jau 28 mājsaimniecībām.

Svarīgi: tehnisko noteikumu izstrādi un izsniegšanu iedzīvotājiem a/s Mārupes komunālie pakalpojumi veic bez maksas.

Vaicāta, kāda ir iedzīvotāju atsaucība, Dace Šveide teic: «Cilvēki ir dažādi un dažādi uztver iespēju pieslēgties centralizētajiem tīkliem. Mēs regulāri sniedzam informāciju par iespēju dzīvot 21. gadsimtam atbilstošos komforta apstākļos, vienlaikus domājot par vides saglabāšanu nākamajām paaudzēm. Pakāpeniski iedzīvotāju izpratne uzlabojas. Jau tagad uzņēmums ir saņēmis ļoti daudz pieteikumu ar vēlmi pieslēgt savus īpašumus centralizētajiem tīkliem, ko varēsim nodrošināt pēc šā projekta īstenošanas. Gribu piebilst, ka ūdenssaimniecības attīstība Mārupes novadā turpināsies, jo mēs meklēsim finansējuma avotus un iespējas izbūvēt tīklus arī tur, kur šobrīd tie nav pieejami un to izbūve pašreiz nav iekļauta iepriekšminētā projekta darbu apjomos. Izmantojot izdevību, gribu pateikt paldies mārupiešiem, kuri bijuši saprotoši un pacietīgi pārvarējuši grūtības, kas neizbēgami saistās ar pazemes komunikāciju izbūvi. Mēs esam no savas puses izdarījuši visu to labāko, ko spējām. Tagad priekšā ir vēl viens nopietns pārbaudījumu laiks, kuru kopā mēs pārdzīvosim, lai vēlāk dzīve novadā būtu komfortabla.».