Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Krievijas slavenības Jūrmalas domes parādnieku sarakstos

© Ekrānšāviņš no avīzes

Jūrmalā piemērotās nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaides, kad pirms dažiem gadiem noteica to apmēru, izpelnījās kritiku – tādējādi tiekot ļauts ietaupīt naudu greznu māju, dzīvokļu un citu lielu un dārgu nekustamo īpašumu īpašniekiem.

Īpašumus kūrortpilsētā iegādājušies daudzi ārvalstnieki, jo viņiem tas ir izdevīgi - ne tikai droša, sakopta, skaista un visādi citādi pievilcīga dzīvesvieta, bet arī iespēja iegūt termiņuzturēšanās atļauju, kas nodrošina iespējas un privilēģijas, piemēram, Šengenas vīzu, ar laiku - pastāvīgu uzturēšanās atļauju, sociālos pabalstus, darba atļauju. Jūrmalas domes mājaslapā publicēta informācija par NĪN parādu piedziņu, un sarakstā ir cilvēki, kuru vārds, uzvārds un dzimšanas gads sakrīt ar Krievijā popkultūrā vai politikā pazīstamu cilvēku datiem. Starp citu, jaunākajam parādniekam bijis tikai 11 gadu.

Ekrānšāviņš

Sarakstā ir daudz personu, kuru vārdu un uzvārdu rakstība ļauj secināt, ka īpašums nepieder Latvijas pilsoņiem. Jūrmalas pilsētas domes Nodokļu nodaļa informē, ka datus par nodokļa maksātāju profesiju vai nodarbošanās veidu neiegūst un neapkopo. Tāpēc Neatkarīgā var izteikt tikai pieļāvumu, ka 1954. gadā dzimušais Boriss Moiseev (saglabāta Jūrmalas domes mājaslapā lietotā rakstība), kas saņēmis brīdinājumus un izpildu dokumentu par NĪN piedziņu, varētu būt Krievijas estrādes mākslinieks Boriss Moisejevs. Brīdinājums izsūtīts arī Vladislav Tretiak, kura dzimšanas dati sakrīt ar leģendārā hokeja vārtsarga Vladislava Tretjaka datiem. Sarakstā ir arī kāda Larisa Dolina (Larisa Doļina ir Krievijas dziedātāja, kas apmeklējusi gan Laimas Vaikules rīkotos pasākumus, gan Jauno vilni) un Natālija Ukupnik (Natālija Ukupņika, Krievijas mūziķa Arkādija Ukupņika dzīvesbiedre, rīko džeza festivālu Jūrmalā). Zināms, ka A. Ukupņiks iegādājies dzīvokli Majoros, tāpat kā Boriss Moisejevs, Genādijs Hazanovs, Vladimirs Vinokurs, Larisa Doļina, Mihails Jefremovs, Sergejs Svetlakovs un daudzas citas estrādes, teātra un kino zvaigznes (atsauce uz www.delfi.lv publikāciju Mūsu Honkonga - kā krievu emigranti apdzīvo Baltijas valstis).

Neatkarīgo interesēja, vai pašvaldības rīcībā ir informācija par tiem ārvalstniekiem, kuri nedzīvo Latvijā, bet iegādājušies īpašumu Jūrmalā un nemaksā vai kavē NĪN maksājumus. Jūrmalas dome atbild, ka nav iespējams iegūt ticamus statistiskus datus par parādniekiem, kuri nedzīvo īpašumā, jo pats fakts, ka personai ir deklarēta dzīvesvieta adresē citā administratīvajā teritorijā vai pat valstī bieži vien neliecina par to, ka persona nedzīvo Jūrmalā. Tāpat kā NĪN nemaksātājus - Latvijas pavalstniekus -, arī NĪN parādniekus ārzemniekus sākumā brīdina par nepieciešamību veikt parāda nomaksu, bet, ja tas netiek izdarīts, tad tiek pieņemts lēmums par nokavēto NĪN un nokavējuma naudas maksājumu piedziņu bezstrīda kārtībā un nodots izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam. Zvērinātam tiesu izpildītājam ir tiesības vērst piedziņu uz nodokļu maksātāja mantu (naudas līdzekļiem, kustamo un nekustamo īpašumu). Brīdinājums un lēmums nodokļa maksātājam tiek nosūtīts uz zināmajām adresēm (deklarētā dzīvesvietas adrese ārzemēs, e-pasts, pasta adrese), bet, ja nodokļa maksātājs nav deklarējis savu dzīvesvietu, atbilstoši likuma Par nekustamā īpašuma nodokli informācija tiek publicēta arī pašvaldības mājaslapā.

Pašvaldībā arī komentē, ka NĪN parāda neesamība ir viens no nosacījumiem uzturēšanās atļaujas saņemšanai vai pagarināšanai, kas attiecīgi veicina NĪN maksājumu veikšanu pilnā apmērā un noteiktajos termiņos.

UZZIŅAI

Kopumā NĪN atvieglojumus Jūrmalas pilsētā saņem vairākas nodokļu maksātāju grupas 25-90 procentu apmērā. Visi Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā deklarētie iedzīvotāji, kas ir Eiropas Savienības dalībvalstu, Eiropas Ekonomiskās zonas valstu, Šveices Konfederācijas pilsoņi vai Latvijas nepilsoņi, saņem 70 procentu atvieglojumus NĪN par zemi.

Jūrmalas pašvaldība informē, ka NĪN ieņēmumi veidojuši 13,6 procentus no kopējiem Jūrmalas pilsētas budžeta ieņēmumiem 2016. gadā, kas bijis «būtisks ieguldījums pilsētas attīstībā un infrastruktūras uzturēšanā».

Avots: www.jurmala.lv