Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Liepājas metalurgs. 200 miljoni latu izkūpējuši likumīgi

© F64

Latvijas Valsts policija izbeigusi kriminālprocesu pret bijušajiem uzņēmuma Liepājas metalurgs (LM) vadītājiem, kuri bija pamanījušies uzņēmuma vārdā aizņemties un neatdot parādus kopā vairāk nekā 200 miljonu latu.

Kriminālprocess tika sākts 2012. gada vasarā, sākotnēji meklējot nevis izkūpējušo naudu, bet LM kapitāldaļas, kas it kā bija pazudušas uzņēmuma līdzīpašniekam Kirovam Lipmanam. Nav nozīmes precizēt, kā tas jau reiz tika izbeigts un atkal atsākts, jo pārāk liedzoša bija LM kopējā neatmaksāto parādu summa un jo īpaši tie 73,6 miljoni eiro, kas uz valsts galvojuma pamata bija izmānīta no Latvijas Valsts kases. Uzņēmums tika atzīts par maksātnespējīgu un pēc tam par likvidējamu. Šo procedūru administratora Haralda Velmera saskaitītā parāda summai 2013. gada beigās trūka tikai dažu miljonu latu no 200 miljoniem latu, kuros šis parāds bija jāizsaka līdz 2013. gada beigām, kad beidzās arī latu aprite Latvijā. Parādu atmaksas prasījumi pēc tam vēl nāca klāt, bet ne visus prasījumus H. Velmers atzina. Strīdēšanās par LM parādu precīzo summu vēl nav beigusies līdz ar visu LM bankrota procedūru. Skaidrs tikai, ka parādi ir krietni virs 200 miljoniem eiro. Jāatgādina, ka šai summai vairs nav saistības ar juridiski pavisam cita uzņēmuma KVV Liepājas metalurgs parādiem, kurus tagad apsaimnieko cits maksātnespējas administrators Guntars Koris.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes lēmums izbeigt kriminālprocesu nejauši sakrita ar pagājušā gada beigām - laiku, kurā tikpat nejauši gadu no gada iekrīt daudzi līdzīgi lēmumi, par kuriem sabiedrība būtu sašutusi, ja nebūtu pārāk aizņemta ar Ziemassvētku un jaunā gada gaidīšanu. Publiskoti šie lēmumi tiek janvāra otrajā pusē, kad beigušies visi termiņi, līdz kādiem tos vismaz principā drīkst apstrīdēt.

Pilnībā jāpiekrīt vienam no kriminālprocesa personāžiem, LM līdzīpašniekam Sergejam Zaharjinam - «ar nožēlu ir jāsecina, ka par nodokļu maksātāju naudu tika iniciēta vērienīga, darbietilpīga un resursu ietilpīga izmeklēšana, kas jau sākotnēji bija nolemta iepriekš minētajam iznākumam». Par izmeklēšanas nolemtību tam, ar ko tā patiešām beigusies 2017. gadā, jau kopš izmeklēšanas sākuma zināja ne vien S. Zaharjins, bet arī Neatkarīgā un ikviens avīzes lasītājs. Kaut tikai viens pierādījums tam ir Neatkarīgās 2013. gada 14. maija publikācija.