Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Evakuētā Jelgavas tirdzniecības centra nesošās būvkonstrukcijas nav bīstamības

© Aigars Eglīte/ F64 photo agency

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) nav konstatējis bīstamības pazīmes Jelgavas tirdzniecības centra "Pilsētas pasāža" nesošajās būvkonstrukcijās, aģentūru LETA informēja biroja Komunikācijas un informācijas vadības nodaļas vadītāja Nelda Elsiņa.

Viņa norādīja, ka ēkas ekspluatācijas atsākšana būs pieļaujama pēc bojātā grīdas flīžu pārklājuma atjaunošanas.

BVKB vizuāli apsekoja ēku un konstatēja, ka otrā stāva grīdas flīzes ir atlīmējušās un pagrabstāva autostāvvietas griestos ir plaisas. Lai pārbaudītu ēkas nesošo konstrukciju mehānisko stiprību un stabilitāti, eksperti veica vairākus mērījumus - tika pārbaudīts pagrabstāva un pirmā stāva pārseguma izliekums, pagrabstāva pārseguma un kolonnu betona stiprība, mērīts betona aizsargkārtas biezums pārsegumiem līdz stiegrojumam, stiegrojuma diametrs un plaisu dziļums.

Elsiņa norādīja, ka rīt, 20.janvārī, tiks sagatavots oficiāls atzinums iesniegšanai ēkas īpašniekam.

Turklāt, lai pārliecinātos par ēkas pilnīgu drošību un noskaidrotu plaisu rašanās cēloni, kā arī ietekmi uz ēkas mehānisko stiprību, tiks uzdots veikt padziļinātu tehnisko izpēti, tostarp veikt arī plaisu aiztaisīšanu, tādējādi novēršot stiegrojuma korozijas risku.

Jelgavas pašvaldības sabiedrisko attiecību un mārketinga galvenā speciāliste Ilze Ķuse aģentūru LETA informēja, ka pašlaik tirdzniecības centra ekspluatācija ir apturēta uz nenoteiktu laiku. Pašvaldības būvvaldei iepriekš nav bijis bažu par objekta drošību.

Jau vēstīts, ka tirdzniecības centrs "Pilsētas pasāža", kas vakar tehnisku problēmu dēļ evakuēts, bija slēgts arī šodien. BVKB un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki šodien veica pārbaudi tirdzniecības centru "Pilsētas pasāža" Jelgavā, kur vakar sāka atdalīties grīdas flīze.

2006.gadā uzcelto lielveikalu "Pilsētas pasāža" apsaimnieko nekustamo īpašumu kompānija "Marno J", kurai pieder arī tirdzniecības centri "Zoom" Rīgā un "Jēkabpils centrs", kā arī viesnīca "Opera Hotel&Spa" Rīgā.

SIA "Marno J" ir dibināta 2001.gadā. Uzņēmuma pamatdarbība ir nekustamo īpašumu projektu attīstīšana un sava nekustamā īpašuma pārvaldīšana.

Uzņēmums pieder Jeļenai Sagateljanai - 95,68%, bet pārējās daļas pieder Armēnijā reģistrētajam uzņēmumam "LLC Marnoe Elite Real Estate". 2015.gadā uzņēmums strādājis ar 7,1 miljona eiro apgrozījumu un 1,48 miljonu eiro peļņu, bet pagājušā gada finanšu dati vēl nav apkopoti.