Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Baušķeniekiem beidzot būs baseins

ILGI GAIDĪTS. Beidzot ir sākusi realizēties viena no aktuālākajām Bauskas novada iedzīvotāju vēlmēm – jaunais baseins top! © Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Nedēļā starp diviem Latvijai nozīmīgiem svētkiem – Lāčplēša dienu un Valsts neatkarības pasludināšanas dienu – Bauskā ar svinīgu pasākumu tika atzīmēta peldbaseina būvniecības uzsākšana.

Domes priekšsēdētāja Raita Ābelnieka, Bērnu un jaunatnes sporta skolas direktores Birutas Grantiņas un citu atbildīgu personu parakstīts dokuments - vēstījums nākamajām paaudzēm - tika ievietots kapsulā un iemūrēts būves pamatos, ko priekšsēdētājs sauc par šajā gadsimtā līdz šim nozīmīgāko infrastruktūras objektu Bauskas novadā.

Bauskā nekad nav bijis baseina, kaut arī par tā nepieciešamību daudz un ilgi ir runāts. Svinīgajā uzrunā Biruta Grantiņa norāda, ka ideja par baseina būvniecību radusies jau pirms divdesmit gadiem, bet visu laiku šā projekta īstenošanai bijuši dažādi šķēršļi. Jau 2012. gadā veikta publiskā apspriešana, izstrādāts tehniskais projekts un izsludināts būvniecības iepirkuma konkurss. Konkursa rezultāti tika apstrīdēti, un pēc ilgstošām izskatīšanām un tiesas procesa 2016. gada 19. februārī beidzot parakstīts būvniecības līgums ar kompāniju Abora, kura reālos būvniecības darbus uzsāka 2016. gada vasarā. Līguma kopsumma ir 3 137 158,65 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Bauskas novada pašvaldība, veicot sistemātisku finanšu līdzekļu uzkrājumu, baseina būvei atvēlēs 1,5 miljonus eiro. Tie ir 47 procenti no kopējām būvniecības izmaksām. Pārējo summu pašvaldība aizņēmās Valsts kasē.

Raitis Ābelnieks: «Būve būs gatava pirms Latvijas 100 gadu jubilejas, bet vienalga to varam uzskatīt par dāvanu Bauskas novadam valsts simtgadē. Es priecājos, ka tagad baušķeniekiem vairs nebūs jābrauc uz tuvāko baseinu Lietuvā vai uz Rīgu, beidzot arī mums būs iespēja apmācīt skolasbērnus peldētprasmē un veicināt iedzīvotāju vēlmi būt aktīviem.»

Profesionālās interešu izglītības iestādes Bauskas novada Bērnu un jaunatnes sporta skola infrastruktūras objektā - peldbaseinā - tiks nodrošinātas visu Bauskas novada izglītības iestāžu, tajā skaitā pirmsskolas izglītības iestāžu, audzēkņu sporta nodarbības peldbaseinā. Ēka prioritāri paredzēta sporta aktivitātēm ar diviem baseiniem. Lielais peldbaseins paredzēts ar četriem 25 metrus gariem celiņiem. Peldbaseinā būs vieta cilvēku ar funkcionāliem traucējumiem ielaišanai baseinā.

Projektā paredzēts atsevišķs bērnu baseins pirmsskolas un sākumskolas posma izglītības iestāžu audzēkņiem ar dziļumu 0,8-0,6 metri. Plānots, ka rehabilitācijas zona ar pirtīm un burbuļvannām aizņems 15 procentu no kompleksa teritorijas.

Apvienojot sportisko un relaksācijas vidi vienā kompleksā, ir panākts lielisks risinājums, lai ieguvēji būtu gan jaunie baušķenieki, gan viņu vecāki.