Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Centralizētā siltumapgāde – efektīvāk un komfortablāk

JAUNS PIESLĒGUMS. Arī šovasar norit aktīva jaunu pieslēgumu izbūve centralizētajiem siltumtīkliem vecpilsētas teritorijā © F64

Dzīvojam 21. gadsimtā, kurā centralizētā siltumapgāde ir pierasta lieta, taču daudzviet, tajā skaitā arī lielāku un mazāku pilsētu centros, vēl arvien daudzās dzīvojamajās mājās un sabiedriskajās ēkās ir iekārtotas lokālās apkures sistēmas – krāsnis, plītis un citas individuālās apkures sistēmas. Kuldīgas pašvaldības uzņēmums Kuldīgas siltumtīkli aicina pieslēgties centralizētajai sistēmai un iegūt vairākas priekšrocības.

Aizmirstam par malku un kurināšanu

Kā viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc izvēlēties pieslēgumu centralizētajai siltumapgādes sistēmai, ir kurināmā sagāde un kurināšana. SIA Kuldīgas siltumtīkli valdes priekšsēdētājs

Artis Roberts uzsver: «Mūsu klientiem nav jādomā par malkas iegādi, zāģēšanu, skaldīšanu, sakraušanu, ienešanu telpās un kurināšanu. Tāpat nekad nebūs tā, ka, atgriežoties vakarā no darba vai pēc vairākām prombūtnes dienām, mājoklis būs ledaini auksts. Mūsdienīgie siltummezgli, ko klienti uzstāda uz māju ievadiem, kā arī radiatora regulēšanas iespējas tieši dzīvoklī dod iespēju regulēt siltuma padeves apjomu atkarībā no ārējiem laika apstākļiem un iedzīvotāja dienas režīma. Piemēram, dodoties prom no mājas, varam noregulēt siltumu tikai uzturēšanas režīmā, bet atgriežoties mainīt parametrus, un dzīvoklī jau ļoti drīz atkal būs jūsu komforta līmenim atbilstoša temperatūra.»

Izmaksas ir līdzvērtīgas

Visbiežāk no pieslēgšanās centralizētajiem tīkliem cilvēkus attur siltumapgādes izmaksas. Zināmā mērā tas ir mīts, jo pie malkas izmaksām cilvēki parasti neierēķina savu darbu - kurināmā sagādi un tamlīdzīgi. Artis Roberts gan atzīmē, ka nevar solīt - siltums no centralizētajiem tīkliem noteikti sanāks lētāks, taču ir vairāki citi aspekti, kas atsver papildu izmaksas, - jau pieminētais komforts un drošības sajūta, ka mājās vienmēr būs silti. Tāpat siltuma patēriņš, un līdz ar to maksājamā summa atkarīga gan no ēkas tehniskā stāvokļa, gan iedzīvotāju attieksmes pret siltuma taupīšanu. Ja ir uzstādīts mūsdienīgs siltuma mezgls un regulējami radiatori, tad siltumu iespējams ekonomēt, nodrošinot vēlamo komforta līmeni, bet nepārmaksājot par siltumu, kas tiek izlaists caur logiem. Vēl viens svarīgs aspekts: Kuldīgas siltumtīkli pilsētas centra rajonā piedāvā siltumtrasi līdz mājas ievadam izbūvēt par uzņēmuma līdzekļiem. Tas nozīmē, ka jaunajiem klientiem ir jāparūpējas tikai par siltummezgla uzstādīšanu un iekšējās centrālās apkures sistēmas izveidošanu.

Par iespēju pieslēgties centralizētajiem tīkliem īpaši vajadzētu padomāt tiem, kuri uzsākuši mājas remontu vai nepieciešams atjaunot lokālās apkures sistēmas. Iespējams, ka vecās krāsns nojaukšana un jaunas labas krāsns uzmūrēšana prasīs līdzīgu summu kā iekšējās centrālās apkures sistēmas izveidošana.

Runājot par ikmēneša maksājumiem, uzņēmuma vadītājs informē: «Kuldīgā ir viens no zemākajiem siltumapgādes tarifiem Latvijā. Turklāt tas ir stabils un nav mainīts kopš 2009. gada, - arī toreiz tarifu pazemināja. Tā kā mūsu uzņēmums par kurināmo pamatā izmanto koksnes šķeldu, nav pamata bažām, ka strauji varētu kāpt kurināmā izmaksas un pieaugt tarifs.»

Pēdējā laikā arvien aktuālāki ir vides aizsardzības jautājumi, kuros kā viens no galvenajiem kritērijiem ir izmešu apjoms. Kuldīgas katlumājās ir uzstādītas efektīvas sadedzināšanas iekārtas, kā arī citas tehnoloģijas, kas dod iespēju no viena kubikmetra kurināmā iegūt maksimāli daudz siltuma, kas nav iespējams parastās krāsnīs. Tātad arī vides aizsardzība ir viens no argumentiem, lai izvēlētos pieslēgumu centralizētajai siltumapgādes sistēmai.