Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Alejas projekti aktualizē jaunākās dārzu un ainavu arhitektūras tendences

DIVUS METRUS AUGSTI KOKI. «Šopavasar izveidotā skvēriņa centrā ir iestādīts divus metrus augsts koks, kas paslēpj no saules un lietus,» teic Andris Drēska © Ojārs Lūsis

SIA Alejas projekti ir viens no pieredzes bagātākajiem teritoriju labiekārtošanas un apzaļumošanas jomas uzņēmumiem – nu jau aprit 16 gadu kopš tā izveidošanas. Uzņēmums bieži konkursa kārtībā saņem Jelgavas un citu pašvaldību pasūtījumus, kā arī privāto uzņēmumu un privātpersonu pasūtījumus.

Viens no pieciem

Pagājušajā ziemā Jelgavas pašvaldība izsludināja dizaina dārzu metu konkursu, kas, no vienas puses, dotu ieskatu mūsdienīga dārzu, parku, apstādījumu un izmantoto materiālu tendencēs, no otras puses, padarītu košāku un pievilcīgāku esošo pilsētas skvēru. Konkursā piedalījās 14 pretendentu, no kuriem pieci saņēma tiesības skvērā aiz Jelgavas kultūras nama 50 m2 platībā izveidot savu mūsdienīga dārza paraugu. Uzņēmuma valdes loceklis Andris Drēska stāsta: «Pēdējo gadu laikā esmu piedalījies vairākos starptautiskos ainavu arhitektūras un dārzu izstāžu pasākumos ārvalstīs. Tāpat kā visas citas lietas mainās arī apstādījumu, dārzu un parku veidošanas tendences. Mūsu realizētajā projektiņā akcentējām modernu materiālu izmantošanu un augu sugas. Piemēram, apstādījuma centrā ir koks ar lietussarga vainaga formu. Projektā izmantoti dažādi celiņu segumi, tajā skaitā elastīgā mulča un līmētās granīta plāksnes, savukārt par netradicionālu izvēli var nosaukt miežus, kam, no vienas puses, ir idejiska vērtība, kas simbolizē Zemgales bagātos laukus, no otras puses, miežiem piemīt izteiksmīgas vizuālas īpatnības visās augšanas stadijās - no koši zaļiem asniem līdz dzeltenām un akotiem bagātām vārpām. Mēs ceram, ka mūsu realizētais projekts būs labs uzskates līdzeklis tiem, kuri plāno izmaiņas jau esošajā dārzā vai vēlas to radīt pilnīgi no jauna. Protams, mūs speciālisti var palīdzēt visos ar dārziem un ainavu saistītajos jautājumos - no idejas līdz realizācijai un uzturēšanai.»

Jelgavnieki vārda pilnā nozīmē

Vaicāts, vai Alejas projekti darbinieki, neraugoties uz to, ka strādā arī Rīgā un citās Latvijas pilsētās, jūtas piederīgi savai pilsētai, Andris Drēska atbild: «Jā, un mēs esam jelgavnieki - lielākā daļa darbinieku šajā uzņēmumā strādā jau vairāk nekā astoņus gadus, bet ir arī tādi, kuriem Alejas projekti ir darbavieta jau pat 14 un 15 gadu. lepojamies, ka Jelgavā esam labiekārtojuši vairākas teritorijas, kuras priecē gan jelgavniekus, gan Jelgavas viesus. Mēs atzinīgi vērtējam pašvaldības attieksmi pret vides labiekārtošanu un vienmēr esam gatavi nākt klajā ar jaunām idejām, kas padara pilsētu vēl skaistāku un ērtāku. Kā apliecinājums mūsu lojalitātei savai pilsētai ir mūsu kolektīva piedalīšanās ikgadējā pilsētas svētku gājienā. Parādes tērpus jau esam sagatavojuši un šoreiz rādīsim arī dārzu un parku kopšanas jaunāko tehniku, kas nonākusi mūsu lietošanā.»

Alejas projektiem tiešām ir ko parādīt, jo šogad būtiski ir atjaunots tehniskais parks - pavisam nesen ir piegādāti un jau uzsākuši darbu divi jauni CASE traktori ar attiecīgu papildu aprīkojumu, kā arī drīzumā savas jaunās mājas un darba vietu atradīs kompaktiekrāvējs ar ķēdēm. Iegādāta arī profesionāla mazā dārza tehnika.

Alejas projektu profesionalitāti un radošumu ir novērtējuši daudzi. Par pēdējos gados nozīmīgākajiem veikumiem var atzīt gan Nacionālā Mākslas muzeja, gan Valsts ieņēmumu dienesta jaunas ēkas teritorijas labiekārtošanu, bet šopavasar pilnā krāšņumā sevi parāda labiekārtotā un apzaļumotā teritorija pie jaunā luksusa klases daudzdzīvokļu projekta Miera Park House Rīgā. Drīzumā tiks pabeigti Daugavmalas pludmales labiekārtošanas darbi Salaspils novadā. Andris Drēska uzsver: «Vērojama ne tikai dažādu publiskā un privātā biznesa klientu pieaugoša interese, bet arī privātpersonu, kuras vēlas padarīt mūsdienīgākus un ērtākus privātmāju dārzus. Esam apguvuši lielu koku un krūmu stādīšanas tehnoloģiju, kas mums paver iespējas izstrādāt un realizēt projektus, kuros vēlamais rezultāts tiek sasniegts uzreiz, - nav jāgaida daudzi gadi, līdz koks vai krūms sasniegs vēlamo lielumu.».