Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jaunmoku pils – vieta, kur saplūst laiks, daba un mūzika

Jaunmoku pils saimniece Gunta Laursone gaida viesus vēsturiski mājīgajās pils istabās, kur saplūst laiks, daba un mūzika © Ojārs Lūsis

Gleznainos pakalnos starp Kurzemi un Zemgali – Jaunmokās – stāv jaunākā no Latvijas pilīm, kas šovasar atzīmēs savu 115. jubileju.

Namu 1901. gadā cēla pēc arhitekta Vilhelma Bokslafa projekta kā Rīgas mēra Džordža Armitsteda medību pili. Ejot kopsolī ar laiku, cēlāji šeit ieviesa modernus tehniskos risinājumus – pils tornis reiz bija viens no pirmajiem ūdenstorņiem Latvijas teritorijā, savukārt ēdamzālē maltītes no virtuves piegādāja ar īpašu liftu. Laiki mainījās, īpašnieki mainījās, bet reti kurš par pili parūpējās… Līdz brīdim, kad 1974. gadā īpašumu apsaimniekošanā pārņēma LPSR Mežsaimniecības un mežrūpniecības ministrija un sākās rūpīgi atjaunošanas darbi, kuri turpinās arī mūsdienās. Pilij tiek mainīti logi, remontētas telpas, 2015. gada decembrī atklātas atjaunotās parādes kāpnes, savukārt salonos soli pa solim tiek radīti angļu jūgendstilam atbilstoši interjeri.

Pili teju 10 hektāru platībā iekļauj parks, kurā augošie oši un ozoli, tā vien šķiet, redzējuši, kā noritēja kompleksa celtniecības darbi. Katrā gadalaikā parks izstaro savu īpašo šarmu – ziemā saule rotājas sarmas piebērtos egļu zaros, pavasaros vējš griež ābeļu, bumbieru un ķiršu koku ziedlapiņu mākoņus, vasarās ikviens var iebrist ziedošu margrietiņu pļavā… Un tad ir klāt gada skaistākais – liepziedu laiks, kad zumošos saldenrūgtas smaržas mākoņos pārvēršas Jaunmoku simtgadīgās liepu alejas. Skaistākais laiks arī tāpēc, ka vasarās pili un parku par savu kāzu svinību vietu izvēlas jaunie pāri. Īpaši romantiska vieta ir lapene, kura uz svinību laiku tiek uzposta svētku rotā – ar baltiem aizkariem, ziedu kompozīcijām, pēc jaunā pāra vēlēšanās arī ar sarkaniem paklājiem… Vēl ir arī rudens, kad caur torņa lodziņiem paveras skats uz plašām, zeltā un samtā ietērptām ainavām, nokultiem labības laukiem un gājputnu pulkiem tajos.

Pils atmosfēra ir vide, kura pasākumiem, koncertiem un tajos atskaņotajai mūzikai uzliek īpašu latiņu – un to ik gadu uztur Dārza svētki, kad sadarbībā ar Baha mūzikas fondu muižas ēkas kolonnu zālē notiek kāds īpašs koncerts. 2016. gada 10. jūlijā Dārza svētku laikā Jaunmoku pils atzīmēs 115 gadu jubileju – visas dienas garumā notiks koncerti, izstādes, darbnīcas, lauku labumu un amatnieku darbu tirdziņš, kā arī dažādas citas aktivitātes, kuras visprecīzāk raksturo vietas devīze: Jaunmoku pils – vieta, kur saplūst laiks, daba un mūzika.