Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Metālkausētāji paliek bez naudas un bez skābekļa

Uzņēmuma KVV Liepājas metalurgs darba atsākšanas pasākumā galvenas personas pagājušā gada 6.marta bez prieka par notiekošo. No kreisās: Liepājas mērs Uldis Sesks, Ministru prezidente Laimdota Straujuma, ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola, finanšu ministrs Jānis Reirs un uzņēmuma lidzīpašnieki Jevgeņijs Kazmins un Valērijs Krištals © Arnis Kluinis

Uzņēmums KVV Liepājas metalurgs nav atradis banku, kas garantētu uzņēmuma parādu nomaksu Latvijas valstij, un zaudējis skābekļa piegādes, bez kā metālu kausēt nav iespējams.

Valsts kase vakar bija spiesta ziņot valdībai, ka KVV Liepājas metalurgs nav iesniedzis bankas garantijas par kavēto 2,7 miljonu eiro maksājumu Latvijas valstij. Garantiju vietā Valsts kase aizvakar vēlu vakarā saņēmusi uzņēmuma kārtējo domrakstu jeb labo nodomu sarakstu.

Valsts kase ņēma vērā savu kļūdu pirms nepilniem desmit gadiem, kad uz domraksta pamata juridiski cits uzņēmums Liepājas metalurgs saņēma valsts garantijas aizņēmumam, lai varētu uzbūvēt jaunu elektrokrāsni. Krāsns ir uzbūvēta, taču mēģinājumi to iedarbināt nesuši tikai jaunus parādus un skandālus. Valsts bija spiesta samaksāt Liepājas metalurga parādus, par ko Valsts kase, Finanšu ministrija, Ministru kabinets un Saeima tagad rāda cita uz citu, ka tā un vēl kāda instance ir vainojama par kļūdaino lēmumu. Valsts kase pacentās, lai to nevarētu vainot par atkārtotu nolaidību, un piedāvāja valdībai pret KVV Liepājas metalurgu vērst uzņēmuma mantas izpirkšanas līgumā noteiktās sankcijas. Laimdotas Straujumas valdība rīkojās savā stilā un pieņēma lēmumu atlikt lēmuma pieņemšanu. Aizejošajai valdībai būtu ļoti sāpīgi ar uzņēmuma slēgšanu apliecināt, ka uzņēmuma darbības atsākšanas pasākums pagājušā gada 6. martā ir bijusi sabiedrības maldināšana. L. Straujumai ļoti gribētos, ka nodarboties ar KVV Liepājas metalurga slēgšanu nāktos Mārim Kučinskim vai jebkuram citam politiķim, kurš uzdrošināsies pieņemt viņas atstāto mantojumu.

KVV Liepājas metalurga slēgšanai pietiek ar Elme Messer Metalurgs paziņojumu, ka tas lauzis līgumu ar KVV Liepājas metalurgu par skābekļa piegādi metālkausēšanas krāsnij. Lai gan tā ir elektrokausēšanas krāsns, skābeklis tai esot vajadzīgs tādā apjomā, ka pievest skābekli nav iespējams. Krāsns darbināšanai ir nepieciešama turpat blakus esoša skābekļa ieguves iekārta, ko Liepājas metalurgs sākotnēji gribēja uzstādīt pats, taču naudas trūkuma dēļ bija spiests piesaistīt investoru. KVV Liepājas metalurgs nesēj pildīt ne no Liepājas metalurga mantotās, ne arī savas saistības pret Elme Messer Metalurgu.

Šobrīd KVV Liepājas metalurgs veic metāla velmēšanu, kam skābekli nevajag. Tādā veidā nav iespējams nopelnīt naudu metālkausēšanas krāsns iedarbināšanai. Visticamāk, ka šo krāsni nāksies pašu nodot pārkausēšanai un koncentrēties uz drāšu ražošanu, ar ko sākās vairāk nekā 100 gadu ilgušais stāsts par metalurģiju Liepājā.