Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Lielvārdes vekselists ievēlē jaunu mēru

© lielvarde.lv

Par Lievārdes novada jauno domes prieksšēdētāju vakar ievēlēts Vienotības pārstāvis Imants Balodis.

Izšķiroša bija 200 miljonu vērtā vekseļa parakstītāja – eksmēra Jāņa Āboliņa balss. Neraugoties uz apdraudējumu, ko ar savu neprātīgo rīcību viņš radīja pašvaldības finansēm, deputāta mandātu Āboliņš joprojām nav nolicis. Uz priekšsēdētāja amatu pretendēja arī mēra vietniece Vita Volonte no Reģionu apvienības. Viņa vadīja pašvaldību pēdējo pusotru mēnesi, kopš Āboliņš tika atcelts no amata.

Jaunajam mēram jau ir vairāku gadu pieredze pašvaldības vadītāja amatā, un sarunā ar Neatkarīgo I. Balodis neslēpj, ka finanšu ziņā būs visai konservatīvs. Ar privāto naudu katrs varot darīt, ko vēlas, taču ar pašvaldības budžetu riskēt nedrīkst. Tāpēc nekādas gaismas pilis pašvaldība turpmāk nebūvēs. Desmitiem tūkstošu vērti projektu pieteikumi, zinot, ka Eiropas fondu līdzfinansējumu saņemt nav iespējams, rakstīti vairs netiks. Piemēram, šobrīd pastāv visai liela iespēja, ka ideja uzbūvēt Lielvārdē peldbaseinu nerealizēsies, un tad šī projekta sacerēšanai pa tukšo būs iztērēti 45 tūkstoši eiro. Zobus gan vadzī Lielvārde tāpēc nekārs. Mērs spriež: «Saprātīgi un lietderīgi tērējot, soli pa solim varam virzīties uz priekšu. Varbūt ne tik ātri, kā gribētos.» Lielvārdes gada budžets ir aptuveni 11 miljoni eiro, pašlaik domē turpinās projekta izskatīšana. Bet to, ka ātrie naudas ceļi ir riskanti, jau pierādījis viņa priekšgājējs.

Vai ir pareizi, ka J. Āboliņš joprojām ir deputāts, I. Balodis atturas vērtēt. Ja deputāta sirdsapziņa klusē, tad mandātu nevar tā vienkārši atņemt. To piešķīruši vēlētāji. Un J. Āboliņš jau paziņojis, ka pats noliks mandātu vien tad, ja izrādīsies, ka pašvaldība cietusi kaut centu lielus zaudējumus. Bet tādus, jāatgādina, Valsts kasei laimīgi izdevās novērst. Kad mērs atnāca, lai saņemtu parādzīmes apstiprinājumu, Valsts kase sacēla nacionāla mēroga trauksmi, un šobrīd J. Āboliņa darbības resoriskā pārbaudē izvērtē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, ziņo LETA. Finanšu ministrs Jānis Reirs iesniegumā tiesībsargājošajām iestādēm norādīja, ka «bijušais Lielvārdes mērs ir vienpersoniski un bez saskaņošanas parakstījis vienošanos par apšaubāmu darījumu. Laikus nenovērsts, tas varētu apdraudēt ne tikai pašvaldības nodokļu maksātāju naudu, bet arī negatīvi ietekmētu valsts finansiālo situāciju un reputāciju kopumā».

Vidzemes partijas iecere izrediģēt savu sarakstu un tādējādi izmest J. Āboliņu no domes laikam būs cietusi neveiksmi. Jau vēlēšanu gaitā partija bija neapmierināta ar viņa izdarībām – nesaskaņotu aģitāciju par sevi un pret citiem saraksta kolēģiem. Pēc vekseļa skandāla organizācija no J. Āboliņa oficiāli norobežojās, bet nekā vairāk izdarīt nevar, jo viņš nemaz nav tās biedrs. Vidzemes partijas vēlēšanu saraksta iesniedzējs bija Jānis Mazitāns, kurš atšķirībā no J. Āboliņa patiešām ir šīs partijas biedrs. Taču dienā, kad kļuva zināms par 200 miljonu vekseli, J. Āboliņš steigšus vienpersoniski atstādināja J. Mazitānu no izpilddirektora amata par it kā nepareizi saskaņotu deviņu koku nociršanu. Arī jaunais mērs piekrīt, ka situācija būtībā ir absurda. Cilvēks, kurš mēģināja slepus Valsts kasē iesmērēt nelikumīgu parādzīmi, turpina strādāt, savukārt citam dažu iztrupējušu koku dēļ dome teju durvis parāda. Šis jautājums vēl būs pašvaldības dienaskārtībā, un arī pats izpilddirektors sola cīnīties par atjaunošanu amatā.