Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Norautajam Ventspils slimnīcas jumtam veiks ekspertīzi

Ventspils slimnīcas pagalms pēc vētras izskatījās gluži kā pēc zemestrīces © Juris ĢIGULIS, Ventas Balss

Vakarrīt vētrā norautajam Ventspils slimnīcas jumtam pilsētas dome pasūtīs neatkarīgu ekspertīzi, lai izvērtētu jumta projektēšanas, būvniecības un būvuzraudzības kvalitāti.

Jumta atjaunošanu Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansētā siltināšanas projekta ietvaros 2008. gadā veica SIA Rude K. Daļa no jumta jau neizturēja 2013. gada oktobra vētru, kad Ventspilī vējš brāzmās sasniedza 34 metrus sekundē. Toreiz tika atrauta neliela daļa no jumta, kura atjaunošanai vēlāk bija nepieciešami 34 000 eiro. Jumts tika salabots, un tieši salabotā daļa šoreiz arī noturējās. Viss pārējais vakar tika pilnībā norauts, radot postažu, gluži kā pēc zemestrīces.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informāciju vakarrīt Ventspilī vējš brāzmās sasniedza 28 metrus sekundē. Tikmēr Ventspils brīvosta tviterī ietvītoja, ka viņu uzstādītais vēja mērītājs maksimālo ātrumu brāzmās uzrādīja 32,3 metri sekundē. Šāds vēja ātrums fiksēts vakar neilgi pēc septiņiem rītā – ap to laiku, kad vējš norāva slimnīcai jumtu.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas vadība lēš, ka četru stāvu korpusam jumts nopostīts aptuveni 2000 kvadrātmetru platībā. Minētajā korpusā atrodas acu slimību, ginekoloģijas, dzemdību un intensīvās terapijas nodaļas. Bet daļa norautā jumta konstrukciju uzkritušas uz zemākā līmenī esošas piebūves, kurā izvietots traumpunkts un uzņemšanas nodaļa. Procedūru kabinetā ielūzuši griesti, telpā iekrituši sarauti elektrības vadi un citas instalācijas. Par laimi, cilvēki negadījumā necieta, taču varēja būt arī citādi. Procedūru telpā tobrīd atradusies medicīnas māsa, kura izspruka cauri ar šoku. Tāpat krītošās jumta daļas izsitušas dzemdību zāles loga stiklu. Laimīgā kārtā zālē tobrīd dzemdības nenotika.

Pamatā jumta konstrukcijas iegāzās slimnīcas iekšpagalmā, kur atradusies gan slimnīcas automašīna, gan arī vairākas mediķu un slimnīcas darbinieku privātās automašīnas. Arī jumta gruvešu apraktajās automašīnās cilvēki tobrīd nav atradušies. Mediķi spriež: ja avārija būtu notikusi pusstundu vai stundu vēlāk, stāvlaukumā atrastos darbinieki – tie, kas pēc nakts maiņas dotos uz mājām vai ierastos darbā uz maiņu. Tādā gadījumā sekas būtu bijušas neprognozējamas.

Šobrīd turpinās avārijas seku likvidēšana un jumta seguma daļas nostiprināšana. Vakar un šodien atlikta ambulatorā pieņemšana acu slimību un ginekoloģijas nodaļās. Bet, ņemot vērā, ka negadījumā bojāts datortomogrāfa dzesētājs, datortomogrāfijas izmeklējumi, visticamāk, nebūs pieejami ilgāku laiku.

Slimnīcas ēkas ir apdrošinātas, pēc seku likvidēšanas tiks veikta vētras nodarīto zaudējumu aprēķināšana.

Vētra Ventspilī nodarījusi arī citus mazākus postījumus. Ventspils Komunālās pārvaldes pārstāve Egita Vītola informē, ka spēcīgais vējš nolauzis dažas ceļa zīmes, sagriezis tūrisma norādes. Tāpat apgāzti puķu podi un vairākās vietās Ziemassvētku dekori. Pašas svētku egles nav cietušas, vējā norauti vien atsevišķi egļu rotājumi. Tāpat pilsētā nolauzti vairāki koki, atsevišķām privātmājām sagāzti žogi.