Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ēkas renovē sadarbībā ar RTU mācībspēkiem

Sadarbojoties ar RTU mācībspēkiem, ēku renovācijas projekti dod maksimāli lielāko iespējamo efektivitāti, pārliecināti ir Aivars Maķevics (no kreisās) un Atis Bērziņš © F64

SIA Adax izstrādā, realizē un konsultē par lokālās apkures sistēmas ierīkošanu un veic renovācijas projektu vadību daudzdzīvokļu mājās, sabiedriskajās ēkās un privātmājās. Projekti tiek izstrādāti sadarbībā ar RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes siltumenerģētikas katedru.

Uz zinātniskiem pamatiem

SIA Adax ir vairāk nekā 20 gadu pieredze ēku apsaimniekošanā un septiņi gadi daudzdzīvokļu māju renovācijas vadībā. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aivars Maķevics uzsver, ka katrs projekts tiek izstrādāts individuāli, lai tiktu sasniegts maksimāli lielāks siltuma patēriņa samazinājums. Arvien ciešāk sadarbība veidojas ar Tehniskās universitātes zinātniekiem, kuri veic aprēķinus un piedāvā efektīvākos risinājumus. Pēc nodošanas ekspluatācijā norit projekta monitorings, lai dzīvē pārliecinātos par to, kādu efektu dod viens vai otrs ēku renovācijas paņēmiens un izmantotie materiāli. Lai gan katra māja ir nedaudz atšķirīga, padomju laiku būvēs dominē līdzīgi projekti. Balstoties uz monitoringa rezultātiem un sadarbojoties ar RTU speciālistiem, SIA Adax izstrādā ēku renovācijas projektu.

Vaicāts, vai dzīvokļu īpašniekiem ir iespēja pašiem izlemt, ko viņi vēlas mainīt vai renovēt, uzņēmuma galvenais enerģētiķis Atis Bērziņš uzsver: «Katras mājas iedzīvotājiem ir iespēja izvēlēties, cik lielus ieguldījumus veikt mājas renovācijā, taču mēs iesakām kompleksus risinājumus, kas ietver ārsienu renovāciju, jumtu, bēniņu, pagrabu siltināšanu, kāpņu telpu sakārtošanu un komunikāciju tīklu nomaiņu. Svarīga ir arī ventilācijas sistēmas izbūve.» Veicot kompleksus pasākumus, iedzīvotājiem ir iespēja maksāt mazāk un dzīvot labāk – samazinās komunālie maksājumi, katrā dzīvoklī var regulēt siltumu, uzlabojas ēkas ārējais izskats, palielinās kalpošanas laiks un paaugstinās dzīvokļa vērtība. Rezultātā aizmirstam par cauriem jumtiem, plīsušiem cauruļvadiem un aukstiem radiatoriem.

Efektīvs risinājums – lokālās katlumājas

Nu jau vairākus gadus SIA Adax piedāvā ne tikai veikt ēku renovāciju, bet mainīt pašu apkures sistēmu, tādējādi panākot augstu energoefektivitāti. Aivars Maķevics stāsta: «Mēs pieturamies pie praksē pārbaudītas filozofijas, ka siltumtrases nomaiņa no katlumājas līdz patērētājam atmaksājas tikai tad, ja trases kopgarums ir mazāks par 100 m, jo trases nomaiņas izmaksas ir lielas, turklāt arī renovētās trasēs ir siltuma zudumi. Mēs piedāvājam izbūvēt lokālo katlumāju, kas strādā automātiskajā režīmā, par kurināmo izmantojot skaidu granulas.»

Realizētie projekti pierāda, ka, veicot kompleksus pasākumus, t. s. lokālo katlumāju izbūvi, iespējams panākt turpat 60% siltumenerģijas ietaupījumu. Līdz ar to pat kopā ar kredīta atmaksu iedzīvotājiem jāmaksā krietni mazāk. 

Uzņēmums atrodas Talsos, bet realizēti projekti Talsu, Brocēnu, Skrundas, Dundagas novados un Rīgā, Ventspilī. Vairāk informācijas www.adax2.lv; pa tālruni 27037956.

Sasniegtie rezultāti

• Liepu iela 33, Stendē, siltumenerģijas ekonomija 56%, mājā ir ierīkota lokālā apkure 

• Saulgrieži, Mundigciemā, siltumenerģijas ekonomija 59%, mājā ir ierīkota lokālā apkure

• Saulrieti, Mundigciemā, siltumenerģijas ekonomija 55%, mājā ir ierīkota lokālā apkure

• Dundagas iela 12, Talsos, siltumenerģijas ekonomija 45%

• Dundagas iela 10, Talsos, siltumenerģijas ekonomija 54,96%

• Darba iela 19a, Talsos, siltumenerģijas ekonomija 63%

• Saulītes, Mundigciemā, siltumenerģijas ekonomija 56%