Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

No Ventspils pievārtes novēros gaisa telpu

Radiolokatora tornis ir vairāku stāvu augstumā, un tas saskatāms no tālas apkārtnes © Juris ĢIGULIS, Ventas Balss

Piecu kilometru attālumā no Ventspils, pašā jūras krastā vakar atklāts gaisa telpas novērošanas radiolokators, kas iekļauts NATO pretgaisa aizsardzības sistēmā.

Modernais trīsdimensiju mobilais stratēģiskās darbības gaisa telpas novērošanas radiolokators AN/TPS77 Ventspils pievārtē uzstādīts, lai uzlabotu Latvijas un pārējo Baltijas valstu gaisa telpas kontroli. Identiski radiolokatori jau ir uzstādīti pārējos divos Latvijas radiotehniskās novērošanas posteņos – Rēzeknē un Lielvārdē. Tādējādi šobrīd bruņotie spēki var novērot pilnībā visu valsts robežu, atklāšanā klātesošos informēja Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube. Viņš akcentēja, ka radiolokators atklāts īstajā laikā, ņemot vērā situāciju, ka arvien pieaug militāro lidaparātu kustība pie valsts robežas. Svarīgi, ka ar šiem radariem var redzēt arī lidmašīnas ar izslēgtiem raidītājiem, ar kādām Krievijas aviācija nereti lidinās mūsu gaisa telpas tuvumā. Turklāt radiolokatoru varēs izmantot ne tikai militārajām vajadzībām, bet arī glābšanas darbos jūrā, kā arī kontrabandas preču pārvadātāju identificēšanai.

Jaunais radiolokators, kas ļaus efektīvāk kontrolēt Latvijas gaisa telpas izmantošanu, ir nozīmīgs ieguldījums starptautiskajā drošībā. Igaunijas, Latvijas un Lietuvas radiotehniskie posteņi ir apvienoti nacionālajos gaisa telpas kontroles centros un reģionālajā Gaisa telpas novērošanas koordinācijas centrā Karmelavā Lietuvā, kas veido vienotu Baltijas valstu gaisa telpas kontroles sistēmu (BALTNET). Savukārt tā ir iekļauta vienotajā NATO pretgaisa aizsardzības sistēmā (NATINADS).

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis pasākumā atklāja, ka tas ir tikai pirmais posms gaisa telpas novērošanas spēju stiprināšanai. Nākamajos posmos būs arī citi radari, kas ļaus izsekot zemu lidojošus objektus, turklāt iecerēts iegādāties pretgaisa aizsardzības ieročus. Pirmais posms ļaus ienaidnieku fiksēt, taču svarīga ir arī rīcībspēja.

Pasākumā piedalījās arī ASV vēstniecības vadītāja Šārona Hadsona Dīna, uzrunā uzsverot, ka ASV vienmēr ir akcentējušas apņēmību aizstāvēt sabiedrotos un šā projekta īstenošana ir vēl viens pierādījums veiksmīgajai sadarbībai drošības jomā starp ASV un Latviju.

Savukārt iedzīvotājus satrauc, vai radiolokators nav bīstams veselībai. R. Graube uzsver, ka lokatora radioelektroniskais izstarojums ir 50 reižu mazāks, nekā nosaka likumdošana. Tas ir arī mazāks nekā mobilo telefonu antenām un raidītājiem. Jaunais radiolokators atbilst visām drošības prasībām, tas ir cilvēkiem un apkārtējai videi nekaitīgs. Līdzšinējie pētījumi un 10 gados veiktie veselības monitoringa dati liecina, ka tāda paša tipa radiolokatora darbība Audriņos nav atstājusi ietekmi uz vidi un uz apkārtnē dzīvojošo iedzīvotāju veselību. Turklāt radiolokators Vārves pagastā neatrodas tiešā apdzīvotu vietu tuvumā un neietekmēs iedzīvotāju ikdienas gaitas. Šāda veida iekārtas jau ilgstoši tiek izmantotas visā pasaulē. Radiolokatori AN/TPS77 darbojas arī Beļģijā, Itālijā, Vācijā, Lielbritānijā, Rumānijā, Brazīlijā, Dienvidkorejā, Saūda Arābijā, Singapūrā, ASV, Kanādā un citur.

Trīs radiolokatoru izveide valstij kopumā izmaksāja 44 miljonus eiro.