Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Sadarbībā ar amerikāņiem renovēs Naujenes bērnunamu

© F64

ASV Bruņoto spēku virspavēlniecība Eiropā sadarbībā ar ASV vēstniecību Latvijā un Daugavpils novada domi 2015. gada vasarā uzsāks civili militārās sadarbības projektu Naujenes bērnunamā. Daugavpils novada pašvaldība informē, ka projektu realizēs trijās ASV Gaisa spēku Nacionālās gvardes un Latvijas Nacionālo bruņoto spēku militāro inženieru rotācijas kārtās jūnijā un jūlijā.

ASV Gaisa spēku Nacionālās gvardes karavīri ikgadējo apmācību ietvaros kopā ar Latvijas militārajiem inženieriem veiks renovācijas darbus ēkā, kur dzīvo Naujenes bērnunama pusaudži. ASV Bruņoto spēku virspavēlniecība Eiropā ir piešķīrusi finansiālu atbalstu Daugavpils novada domes izvēlētajam civilmilitārās sadarbības projektam. Projekta pamatdarbus veiks militārie inženieri, savukārt vietējais uzņēmējs SIA Ditton būve, kas izvēlēts konkursa kārtībā, nodrošinās materiālu piegādi, tehnisko ekspertīzi, kā arī veiks kvalitātes uzraudzību saskaņā ar Latvijas būvnormatīviem. Projektu iecerēts pabeigt līdz augustam, un tā kopējā vērtība ir vairāk nekā 178 tūkstoši ASV dolāru jeb 167 tūkstoši eiro.

ASV vēstniecības Preses un kultūras nodaļa norāda, ka vēstniecības Aizsardzības sadarbības birojs Latvijā ASV Bruņoto spēku virspavēlniecības Civilās sadarbības programmas ietvaros plāno un realizē projektus visā Latvijas teritorijā. Civilās sadarbības programma nodrošina finansējumu un atbalstu dažādu projektu realizēšanā, un pēdējo gadu laikā šīs programmas ietvaros ir veikti vairāku sabiedrisku ēku remonti, tajā skaitā bērnunamu, pansionātu, ugunsdzēsības depo un neatliekamās medicīniskās palīdzības centru remontdarbi.

2013. gadā ASV Bruņoto spēku virspavēlniecība Eiropā finansēja un realizēja 52 projektus 17 dažādās valstīs ar kopējo vērtību 11 miljoni ASV dolāru. Realizēta bērnudārza un ugunsdzēsības depo renovācija Moldovā, klīnikas celtniecība Igaunijā, dienas centra bērniem ar īpašām vajadzībām celtniecība Serbijā un citi projekti.

Civilmilitārās sadarbības projekti ir īpaši ar to, ka to realizēšanā iesaistās ASV un Latvijas militārie inženieri kopā ar vietējo uzņēmēju. Šādi projekti jau iepriekš ir realizēti citviet Latvijā, proti, veikts labierīcību remonts Liepājas Bērnu un jauniešu centrā un Ventspils bērnunamā Selga, aktu zāles remonts Liepājas 8. vidusskolā, mācību torņa remonts Ventspils ugunsdzēsības depo, veikta logu nomaiņa E. Glika ģimnāzijā Alūksnē, kā arī uzstādīts perimetra žogs ap Ādažu vidusskolu un veikta jumta siltināšana un nomaiņa Ogres 1. vidusskolā. Projekti palīdz ne tikai vietējām pašvaldībām nodrošināt labākus apstākļus studentiem un pasniedzējiem, bet arī dod iespēju ASV un Latvijas militārajiem inženieriem attīstīt savas prasmes un dod iespēju mācīties sadarboties ar citu valstu karavīriem.

Projektus realizēšanai Civilās sadarbības programmas ietvaros izvirza vietējās pašvaldības vai valsts iestādes. Daugavpils novada dome ir devusi nozīmīgu ieguldījumu Naujenes bērnunama projekta realizēšanā, nodrošinot Latvijas normatīvajiem aktiem atbilstoša tehniskā projekta izstrādi un nepieciešamo projekta koordināciju.