Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Āraišu ezerpilī viss pa vecam

© F64

Pēc Amatas novada pašvaldības rīkotās diskusijas par Āraišu ezerpils nākotni Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) direktors Arnis Radiņš uzskata, ka vienkārši tāpat runāt par muzeja struktūrvienības – Āraišu ezerpils – nākotni nav jēgas. «Jēga ir tad, ja kāds grib ko darīt. Runāt var bezgalīgi,» viņš saka.

Pēc A. Radiņa domām, ar pašreizējiem resursiem ezerpils strādā optimāli un gadā saviem spēkiem nopelna 20 000 eiro. Turklāt muzejs Amatas novadā ir darba devējs deviņiem cilvēkiem. Kultūras ministrija ezerpils darbībai un uzturēšanai gadā piešķir 100 000 eiro, kas ir 10 procenti no LNVM budžeta. «Ja pašvaldība var pārņemt un ieguldīt 100 000 eiro katru gadu, tad viss kārtībā,» viņš noteic. Taču Amatas novada domes priekšsēdētāja Elita Eglīte Neatkarīgajai sacīja, ka pašvaldība saviem spēkiem nespēs uzturēt Eiropas nozīmes kultūrvēstures pieminekli. Vajadzēšot valsts līdzfinansējumu. Muzeja direktors norāda, ka Kultūras ministrijas prioritāte ir lielāku projektu īstenošana, bet gan jau pienākšot kārta arī Āraišiem. Viņš piekrīt, ka ezerpilī nepieciešami lieli kapitālieguldījumi un pašreizējā sistēma ir smagnēja un birokrātiska, tomēr šis objekts tiek iespēju robežās attīstīts.

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) pieder Āraišu ezerpils un pārējā muzejrezervāta teritorija. Starp VNĪ un LNVM 2008. gada februārī ir noslēgts nomas līgums par ikmēneša nomas maksu 142 eiro. Tā sedz tikai iznomātāja administratīvos izdevumus un izdevumus par nekustamā īpašuma apdrošināšanu, skaidro VNĪ komunikācijas projektu vadītāja Ieva Lapsa. Nomas maksai vismaz pāris gadu vajadzēja būt augstākai, taču, tā kā LNVM budžetā nav finansējuma precizētās nomas maksas segšanai, tā joprojām netiek piemērota. Tāda ir vienas valsts institūcijas pretimnākšana otrai valsts institūcijai. Jāšaubās, vai Amatas novada pašvaldība saņemtu tādu bonusu. Atbildot uz Neatkarīgās jautājumu, kāds, no VNĪ viedokļa, būtu optimāls risinājums Āraišu muzejrezervāta situācijā, I. Lapsa norāda: «Pāriet uz nomas attiecībām, lai pilnībā segtu iznomātāja izdevumus nekustamā īpašuma uzturēšanai un apsaimniekošanai (personāla atlīdzība, izdevumi kārtējiem/kapitālajiem remontiem, apdrošināšana, zemes nomas maksa, administratīvās izmaksas).»

Saistītās ziņas