Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Antonovs: sāk likties, ka principā neesmu mīļš

© F64 Photo Agency

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Eināra Cilinska iecere atbrīvoties no valsts sekretāra Aleksandra Antonova saskārusies ar mazākām grūtībām nekā centieni bez konkursa iepumpēt gudrona dīķu projektā 13,4 miljonus eiro. Visticamākais, abas šīs lietas ir savstarpēji saistītas.

Jau trešo nedēļu pēc kārtas ieplānotā lemšana par gudrona projekta glābšanu no valdības sēdes darba kārtības tiek izsvītrota. Tātad valdība nevar izšķirties – apturēt projektu, riskējot ar lieliem zaudējumiem tiesvedībā (ko Skonto būve šādā gadījumā jau apsolījusi), vai arī, apejot iepirkumu ierobežojumus, iepumpēt projektā jaunu naudas porciju.

Nav laba shēma

Valda Dombrovska valdība papildfinansējuma piešķiršanai bez konkursa jau bija devusi zaļo gaismu, taču stopkrānu norāva Iepirkumu uzraudzības birojs, un tieši ierēdnis Aleksandrs Antonovs bija vērsis šīs institūcijas uzmanību uz paša pārstāvētās ministrijas ieceri iztikt bez konkursa. Aizejošais premjers novīzēja nekavējoties sākt dienesta izmeklēšanu pret tiem, kas iztraucējuši valdības plānus. Tomēr galu galā ministrijai nācās atrast citu pamatojumu A. Antonova atlaišanai, jo pat Vienotības sadraudzības organizācija Delna paziņoja, ka valdībai nav tiesiska pamata piešķirt un VARAM pieprasīt 16 miljonus eiro gudrona dīķu sanācijai. Neesot laba shēma – uzvarēt publisko iepirkumu par zemāko cenu un pēc tam vest sarunu procedūru, lai saņemtu papildu finansējumu.

Piemeklēja Karvu

Tagad valsts sekretāra atbrīvošanai tika piemeklēts cits skandalozs projekts, proti, Karvas HES, pret ko principiālu iemeslu dēļ aktīvi cīnās gandrīz visas iespējamās vides un makšķernieku organizācijas. HES īpašniekiem ne tikai izdevās juridiski apiet valsts noteikto aizliegumu būvēties uz Vaidavas upes, bet arī veiksmīgi piesaistīt ES fondu līdzekļus projektam Modernas un videi draudzīgas Karvas HES izveide, nodrošinot oglekļa dioksīda emisijas samazinājumu. Antonovs tiek vainots paraksta uzlikšanā uz rīkojuma par naudas izmaksāšanu. Viņš pats savukārt Neatkarīgajai skaidro, ka uzdevis izvērtēt juridiskos riskus un secinājis, ka atteikumam nav tiesiska pamata.

Disciplinārlieta pret A. Antonovu tika sākta «par pienākumu kvalitatīvu nepildīšanu, kā rezultātā valstij nodarīts būtisks mantisks kaitējums aptuveni 498 005 eiro apmērā». Nauda gan joprojām nav izmaksāta. Latvijas Vides investīciju fondā skaidro, ka ministrs to aizliedzis. Tikmēr ierēdņa vaina jau ir veiksmīgi pierādīta. Komisija secinājusi, ka «A. Antonovs ar prettiesisko rīcību ir veicinājis sabiedrības neuzticību sev gan kā valsts amatpersonai un iestādes vadītājam, gan vadītajai iestādei, gan valsts pārvaldei kopumā, jo nav nodrošinājis, ka valsts pārvaldes rīcība vides aizsardzības jomā ir tiesiska, efektīva un vērsta uz valsts noteikto klimata politikas mērķu sasniegšanu un sabiedrības interešu ievērošanu».

Vienu atlaiž, divus rotē

Sarunā ar Neatkarīgo valsts sekretārs Karvu sauc tikai par ieganstu: «Man sāk likties, ka principā neesmu mīļš un neatkarīgi no tā, kā tiek paskaidrota rīcība konkrētajā gadījumā. Ministra kungam ir kāda personīga motivācija.» Plašāk ierēdnis nekomentē, taču notiekošo saista ar stāstu par gudrona dīķiem.

«Kādam ir svarīgi atbrīvoties no manis, lai sasniegtu kādus mērķus. Iespējams, to pašu gudronu...» Šajā jautājumā A. Antonova viedoklis nav mainījies – bez konkursa piešķirt kādam tik lielu naudu nedrīkst.

Atšķirībā no gudrona par A. Antonova ziedošanu koalīcijā vienošanās ir panākta. Vakar pēcpusdienā rīkojuma projekts tika iekļauts dienaskārtībā, vienlaikus ar divu citu ierēdņu rotācijas rīkojumiem. A. Antonova vietā tiek iecelts līdzšinējais Kultūras ministrijas valsts sekretārs Guntis Puķītis, kurš

VARAM savulaik jau strādājis. Savukārt Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis tiek rotēts uz Ekonomikas ministriju – politikā aizgājušā Jura Pūces vietā. Divas valsts sekretāru vietas tagad ir vakantas. Alga – pie 30 000 eiro gadā.