Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Advokāts: Zolitūdes lieta pavirši izmeklēta, dokumenti samesti kastēs

IEBILST. Aizstāvji norāda, ka Zolitūdes krimināllietā dokumenti salikti haotiski, daļa no tiem uz krimināllietā apsūdzēto vainas pierādīšanu neattiecas © F64

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa nolēma noraidīt Zolitūdes traģēdijas lietā iesaistīto aizstāvju pieteikto lūgumu par visu to dokumentu kopiju izsniegšanu, kas ir iekļauti lietisko pierādījumu un dokumentu sarakstā. Advokāts Artūrs Zvejsalnieks sarunā ar Neatkarīgo izteica viedokli, ka dokumenti tiek uzglabāti haotiski un lieta ir pavirši izmeklēta.

«Ļoti pavirši. Acīmredzot bijis politisks vai kāds spiediens ātrāk izmeklēt, ātrāk aizsūtīt uz tiesu, un dokumenti ir sasviesti haotiski. Ir dokumenti arī ķīniešu valodā, ko es lūdzu tiesnesim [tiesas sēdes laikā] nolasīt. Ir salikta pilna istaba ar kastēm, kur dokumenti brutāli sasviesti kaudzēs un sapakoti pārtikas, rotaļlietu un sazin kādās kastēs,» teica advokāts. Krimināllietā ir 81 sējums, ko patlaban tiesa pārbauda.

Pirms pāris nedēļām tiesa nolēma pāriet pie rakstveida pierādījumu pārbaudes lietā, bet tika konstatēts, ka tur ir ne tikai lietas materiāli, kas minēti lēmumā par lietas nodošanu tiesai, bet arī virkne dokumentu, kas nodoti tiesai, neatšifrējot to saturu, bez norādes, uz kuru apsūdzības daļu tie attiecas, vēsta aģentūra LETA. Uz to norādīja arī A. Zvejsalnieks - dokumenti ir haotiskā kārtībā, salikti rotaļlietu kastēs, maisos, saplēsti, saburzīti, izrauti no sākotnējām mapēm. Turklāt ir arī tādi dokumenti, kas attiecas uz logu krāsošanu, flīzēm, reklāmas materiālu izmantošanu, bet nav skaidrs, kā tie var pierādīt apsūdzēto vainu. «Ir liela daļa nenozīmīgu dokumentu, bet liela daļa - nozīmīgu,» bilda advokāts. Aizstāvji sacīja, ka viņiem nav izprotams, kādi dokumenti atrodas lietai pievienotajos lietiskajos pierādījumos un kuri no tiem tiks izmantoti pierādīšanā. Tālab aizstāvība šo jautājumu aktualizēja, un tiesa deva prokuratūrai nedēļu laika novērst trūkumus un precizēt, kurus dokumentus apsūdzības uzturētāji izmantos konkrētu apsūdzēto vainas pierādīšanai. Advokāti gan uzskata, ka visu dokumentu pārbaudīšanai nepieciešams ļoti ilgs laiks, kas aizkavētu tiesas procesu.

A. Zvejsalnieks arī atgādināja, ka prokurors pagājušajā tiesas sēdē pieteica lūgumu pārbaudīt visus šos dokumentus, bet «šodien prokuratūra saka - neko tādu nav teikusi». Tiesai vakar Zolitūdes traģēdijas krimināllietā vajadzēja pieņemt lēmumu par valsts apsūdzības uzturētāju lūgumu tiesas sēdēs pārbaudīt visus lietā esošos pierādījumus. Kā aģentūrai LETA pastāstīja apsūdzēto pārstāvji, aizstāvji jau iepriekš bija lūguši prokurorus izsniegt dokumentu kopijas attiecībā uz konkrētiem apsūdzētajiem, proti, ko apsūdzības uzturētāji izmantos konkrētu apsūdzēto vainas pierādīšanai, jo, ja prokurori vēlas izmantot šos pierādījumus apsūdzības pamatošanai, tad aizstāvība uzskata, ka tas nav iespējams, nepārbaudot šos pierādījumus tiesas sēdē. Proti, prokurors var pārbaudīt tikai to, kas tiek nolasīts tiesas sēdē. Prokurori savukārt sacīja, ka advokātiem bija sniegta informācija, kur nepieciešamie materiāli atrodas, un nodrošināta tiem garantēta piekļuve, turklāt iepazīšanai bija atvēlēts vairāk nekā gadu ilgs laika posms.