Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

“Nanolietā” konstatē krāpnieciskas darbības, kas veiktas organizētā grupā

© Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Mazgāšanas nanotehnoloģiju lietā policija aizdomās turamā statusu piemērojusi bijušajam Rīgas satiksmes darbiniekam Vjačeslavam Stunžānam, izmanīgajam darbonim Aleksandram Bezkorovainijam un kādam mazāk zināmam revidentam, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Stunžāns un Bezkorovainijs ir galvenie varoņi nanoūdeņu iepirkuma skandālā. Šo iepirkumu 2012.gadā bija noorganizējis Rīgas satiksmē iekārtotais Saskaņas vēlēšanu kandidāts Stunžāns. Kā liecina Nekā personīga rīcībā esošā sarakste, Stunžānam izdevies nokārtot, ka iepirkumā par transporta mazgāšanas līdzekļu piegādi uzvar celtniecības uzņēmums, kas nekad trolejbusus nebija mazgājis. Šis uzņēmums bija starpnieks, jo iepriekš sarunātajam nanolīdzekļu piegādātājam Aleksandram Beskorovainojam bija problēmas ar nodokļu samaksu, un tas iepirkumā nevarēja piedalīties.

Shēmas būtība bija tāda, ka Bezkorovainija firmas Rīgas satiksmei piegādāja tīru ūdeni, celtniecības starpniekfirma izrakstīja rēķinu un Rīgas satiksmes darbinieks Stunžāns ūdeni noformēja kā autobusu mazgāšanai derīgu nanotehnoloģiju. Tas deva juridisku pamatu Rīgas satiksmei apmaksāt celtniecības firmas izrakstītos rēķinus - 400 000 eiro. Neliels daudzums mazgāšanas līdzekļa tiešām esot iepirkts. Tam uz Austriju pakaļ esot braucis Stunžāns. Viņam bija pieredze un zināšanas, jo paša Stunžāna uzņēmums satiksmei bija piegādājis mazgāšanas līdzekļus.

VJAČESLAVS STUNŽĀNS
Rīgas satiksme Tehniskās kontroles daļas priekšnieka vietnieks (31.05.2015.)
Par to aizpagājušā gada konkursu. Kādēļ tika izvēlēta cenu aptauja un kādēļ tika iepirkti materiāli no šīs firmas? Tas nav mans jautājums.
Bet jūs Rīgas satiksmē esat ieteicis rīkot šādu cenu aptauju. Nekādā gadījumā. Neesat ieteicis rīkot šādu cenu aptauju? Nē.
Savukārt jūs esat noorganizējis iepirkumu no austriešu kompānijas pirms tam Rīgas satiksmē. Vai tā varēja būt? Šo smērvielu, ar ko tīrīja autobusus. Nē. Tieši jūs runājat par ko? Es runāju par to ķīmisko preparātu, kas no Austrijas kompānijas tika iepirkti. Nu kā es varu viņus rekomendēt Rīgas satiksmei?
Nu, tā, ka jūs esat ar šo Austrijas kompāniju pazīstams un pie viņiem arī braucis pats, kā mums liecina cilvēki... Nepareizi.
Vai jums ir sadarbība ar Baltijas Apdrošināšanas namu un Juriju Carevu Borisu? Nav nekāds.

Žurnālistu rīcībā esošā sarakste liecināja, ka pēc 3% atskaitīšanas celtniekiem no Rīgas satiksmes saņemto naudu Bezkorovainijs sūtīja uz ofšoriem Ķīnā, tad uz kādu Eiropas pilsētu, no turienes kurjers to nogādājis atpakaļ Rīgā. Skaidrā nauda sadalīta trijās daļās - Bezkorovainijam, Stunžānam un kādām personām, kas apzīmētas ar segvārdu “apdrošinātāji”. Pēc sižeta parādīšanas Rīgas satiksme reaģēja ļoti strauji. Zibensātrumā veica pārbaudi un konstatēja, ka ar nanomazgāšanas līdzekļu piegādi viss ir bijis kārtībā. Vjačeslavs Stunžāns teica, ka prasīšot atsaukt Nekā personīga izplatītās ziņas. Tomēr to neizdarīja. savukārt notikušā lieciniece Vita Baurovska divas dienas pēc sižeta parādīšanas no lapiņas nolasīja paziņojumu.

Tagad šis video no kanāla youtube ir pazudis. Savukārt policija noskaidrojusi un pierādījusi, ka shēma ar nanoūdeni esot bijusi tieši tāda, kā to parādīja raidījums Nekā personīga.

PĒTERIS BAUSKA
Ekonomikas policijas priekšnieks
Šīs personas tiek turētas aizdomās par krāpnieciskām, noziedzīgām darbībām pēc iepriekšējas vienošanās organizētā grupā, kas tika veiktas lielā apmērā, proti, fiktīva iepirkuma organizēšanā, kā rezultātā tur piedalījās iepriekš sarunātas personas un šī līguma ietvaros arī tika piegādāts produkts nezināmas izcelsmes un kvalitātes, kā rezultātā viņi varēja piesavināties 400 000 eiro. Izmeklēšana nav vienkārša, tur ir apjomīgas darbības, starptautiskas sadarbības dokumenti dažādi tiek nosūtīti, saņemti un būtībā pagājušā gada decembrī pierādījumu kopums ļāva trīs personas mums atdzīt par aizomās turamām personām un vienu personu par personu, pret kuru uzsākts kriminālprocess.

Aizdomās turamo vārdus policija neatklāj, tomēr Nekā personīga izdevās noskaidrot, ka kopā ar Stunžānu un Bezkorovainiju aizdomās turamā statuss esot noteikts auditoram Valērijam Baškirovam. Persona ar šādu vārdu un uzvārdu ir bijis amatpersona vai līdzīpašnieks virknē uzņēmumu, kas piederējuši Krievijas, Baltkrievijas, Igaunijas un Vācijas iedzīvotājiem. Vairāku viņa uzņēmumu kopīgā iezīme - par nodokļu pārkāpumiem to darbību apturējis Valsts ieņēmumu dienests. VID uzlicis Rīgas satiksmei nodokļu uzrēķinu 83 941 eiro un licis samaksāt soda naudu 10% no šīs summas 8384 eiro. Soda naudu satiksme esot samaksājusi, bet lēmumu pārsūdzēšot. Pašvaldības uzņēmums joprojām neredz, kur varētu būt bijusi problēma.

Pagaidām paliek neskaidrs, kas tieši saņēma 20% no Rīgas satiksmes samaksātās naudas, kas tikusi aizskaitīta tā saucamajiem apdrošinātājiem.

Policija sola šī gada laikā izmeklēšanu pabeigt pilnībā un lietu nodot prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Ekonomikas policijas priekšnieks Bauska pieļāva, ka papildizmeklēšanas gaitā vēl var mainīties summa, kas atdzīstama par izkrāptu no pašvaldības.